Region

Svet

Indexi i prijatelji: Koncert posvećen Davorinu, Bodi, Đoki, Đorđu i Encu (Foto)

Koncert "Indexi i prijatelji" koji će se 10. oktobra održati u beogradskom Sava centru, posvećen je Davorinu Popoviću, Slobodanu-Bodi Kovačeviću, Đoki Kisiću, Đorđu Novkoviću i nedavnom preminulom bivšem klavijaturisti Indexa i tvorcu hita po kome ova serija koncerta i nosi naziv "Sve ove godine" Encu Lesiću. 

Indexi i prijatelji: Koncert posvećen Davorinu, Bodi, Đoki, Đorđu i Encu (Foto)



Naravno, ovo je i omaž jednoj od najvećih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, legendarnim Indexima, koja je osnovana pre 51 godine, daleke 1962. godine.



Zanimljivo je da je nedavno preminuli Enco Lesić najplodniji producentski i kompozitorski rad imao u Beogradu radeći u studiju "Druga maca" odakle su "izašli" mnogi hitovi, ali i pevači i grupe. U januaru 1972. godine, u emisiji "Maksimetar" TV Beograd, Indexi su prvi put otpevali Encovu pesmu "Sve ove godine". Kako kaže Fadil Redžić, uz pokojnog gitaristu Bodu Kovačevića i najveći autor velikih hitova Indexa, grupa je ovu pesmu objavila, kako su tada rekli "reda radi". Niko nije ozbiljno računao s njom, ni bend ni izdavač, no publika je mislila drugačije. Kad su je prvi put izveli na koncertu, dogodilo se nešto do tada neviđeno: publika ih je zvala na bis 6 puta samo da sviraju tu stvar. Pesma je postala ogroman hit, doživela je čak oko 25 različitih verzija, uključujući i verziju Bijelog dugmeta.

Podsećanja radi, koncertni spektakl posvećen Indexima održaće se u Sava centru, 10. oktobra sa početkom u 20 časova.  Ulaznice su u prodaji po ceni od 1500, 1900 i 2300 dinara na blagajni Sava centra, u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27) i svim prodajnim mestima Eventima.



Muzičari koji su nekad svirali u Indexima doputovaće isključivo zbog ovog projekta iz raznih krajeva sveta. Fadil Redžić stiže iz SAD-a, Neno Jurin iz Slovenije, Ranko Rihtman iz Izraela, Miroslav Šaranović iz Nemačke, a Peco Petej iz Splita, a u Beogradu će im se pridružiti nekadašnji član Indexa, Kornelije Bata Kovač. Bezvremenske hitove Indexa na predstojećim koncertima pevaće: Arsen Dedić, Željko Bebek, Dado Topić, Hari Mata Hari, Halid Bešlić, Massimo, Mladen Vojičić - Tifa, Seid Memić - Vajta, Tarik Filipović, Branko Đurić Đuro, Kaliopi, Kiki Lesendrić, Jelena Tomašević, Tarik Filipović i drugi.

Prošle godine velikim koncertom u Sarajevu obeležena je 50-godišnjica osnivanja Indexa.

O tome da Indexi i njihov opus živi i danas najbolje govori uvek prisutan interes za sjajne koncerte "Indexi i prjatelji", rasprodane dvorane i svakako kultne pesme Indexa koje su već odavno postale hitovi naših prostora; "Sanjam", "Svijet u kojem živim", "Bacila je sve niz rijeku", "Sve ove godine", "Da sam ja netko", "Balada", "Ti si mi bila u svemu naj", "Jutro će promijeniti sve" samo su neke od njih. 

Autor: B.B.
Foto: Svet Plus

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>