Region

Svet

Beogradska filharmonija slavi 90 godina postojanja

Beogradsku filharmoniju, osnovao je 13. juna 1923. godine jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata Stevan Hristić.

Beogradska filharmonija slavi 90 godina postojanja



Na mestu umetničkih rukovodilaca tradiciju slavnog osnivača nastavili su eminentni umetnici Lovro Matačić, Oskar Danon, Krešimir Baranović, Živojin Zdravković, Angel Šurev, Anton Kolar, Horst Ferster, Jovan Šajnović, Vasilij Sinajski, Emil Tabakov, Uroš Lajovic i Dorijan Vilson.

Oni su orkestar vodili od prvih, nesigurnih koraka u danima kada se tek uspostavljao redovan muzički život u Srbiji, preko prvih posleratnih godina i postepenog i dugotrajnog izgrađivanja zavidnog nivoa muziciranja koji je kulminirao 1960-ih godina. Beogradsku filharmoniju, koju je tada predvodio Živojin Zdravković svetski stručnjaci su rangirali na 5. mesto najboljih evropskih orkestara, čemu su doprineli i snimci za uglednu svetsku izdavačku kuću EMI. Posle burnih 1990. godina, koje su se odrazile i na kvalitet muzičke scene Srbije, novi milenijum je doneo nadu za povratak orkestra Beogradske filharmonije na međunarodne podijume i gostovanja u značajnim muzičkim centrima Slovenije, Austrije, Italije i Švedske.

Veći deo koncerata, po tradiciji, održava se u dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, dok se matična sala koristi za posebne događaje ili se ustupa drugim umetnicima za kamerne nastupe.

Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju.

Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta sa svojim strateškim partnerima. Njeni osnovni ciljevi su obezbeđivanje lokacije i projekta nove koncertne sale, unapređivanje kvaliteta rada orkestra, razvijanje kulturnih projekata u saradnji sa filharmonijama iz susednih zemalja, kao i projekata približavanja klasične muzike najmladjoj populaciji.

Beogradska filharmonija ovaj jubilej obeležava u slavljeničkom duhu, kroz ciklus "U susret jubileju" koji je svojevrsno podsećanje na dirigente, umetnike i programe koji su ostavili nezibrisiv trag u istoriji Filharmonije.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Danubeogradu.rs

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>