Ostalo

Sme�no

Čuvajte se lažnih telefonskih poziva! Srpski operateri nemoćni!

Najviše prevarantskih poziva dolazi s pozivnog broja za Bangladeš +88! Jedan poziv može vas koštati i 600 dinara! Sistem podešen tako da se veza ne prekida dok se ne potroši određena suma novca! Najbolji "lek" - izvaditi bateriju!

Čuvajte se lažnih telefonskih poziva! Srpski operateri nemoćni!



Mobilni operater “Vip mobile” je juče na društvenim mrežama upozorio korisnike da ne odgovaraju na propuštene pozive i poruke sa pozivnog broja +88, jer se tarifiraju po međunarodnim cenama. Sa istom prevarom, već mesecima, upoznata su i druga dva operatera “Telenor” i “Telekom”, ali nijedan ne može da blokira pozive. Sve ovo izazvalo je “lavinu” komentara korisnika koji, u zavisnosti od kompanije, mogu biti oštećeni i za 600 dinara po minuti poziva, odnosno 121 dinar za jednu sms poruku.

- U Vipovoj mreži zabeleženo je nekoliko slučajeva korisnika koji su dobijali propuštene pozive iz inostranstva sa više brojeva koji su počinjali sa pozivnim brojem +88. Ukoliko korisnik odluči da uzvrati poziv ka nepoznatom broju, sistem je podešen tako da ga zadrži na određen period vremena, odnosno ne dozvoljava onome ko je pozvao da prekine razgovor – stoji u saopštenju kompanije “VIP mobile”.

Oni dodaju da je sistem podešen tako da se veza ne prekida dok se ne potroši određena suma novca koja se, potom, kompleksnim sistemom naplate prebacuje na račun osobe koja vrši prevaru.

- Imamo saznanja da je i u našoj mreži bilo korisnika koji su dobijali propuštene pozive i poruke iz inostranstva sa pozivnog broja +88. Korisnike smo upozorili čim smo primetili da se pozivi dešavaju – navela je Marija Beslać iz kompanije “Telenor”.

Iz obe kompanije naveli su da su upoznati sa ovim problemom, kao i da je ovaj način prevare u svetu poznat već godinama i bilo je nekoliko žarišta u raznim delovima sveta. Pozivi sa nepoznatih pozivnih brojeva šalju se nasumično, sa opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene u razne fiksne i mobilne mreže i identifikuju se kao propušteni.

Kada korisnici uzvrate navodno propušten poziv, dobijaju uobičajeni signal zvona, odziv govorne mašine ili jednostavno „čist kanal“, ali u svakom slučaju uspostavljanje i vreme trajanja poziva tarifira se po cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana. Takođe, veza koja se uspostavi može biti i satelitska, a u tom slučaju uvek je reč o veoma udaljenim i samim tim skupim destinacijama, te se zato mogu napraviti znatno veći računi nego inače.

- Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove pozive, između ostalog i zato što stižu uvek sa novih brojeva. Zato vam savetujemo da na njih ne uzvraćate niti šaljete tekstualne poruke ako niste sigurni u identitet onoga koji poziva ili ako niste spremni da prihvatite rizik da budete prevareni – poručuju iz kompanije “Telenor”.

Pozivni broj +88 koji se u spornim pozivima najčešće pojavljivao je prefiks za Bangladeš. Takođe, korisnici na društvenim mrežama navode da su im propušteni pozivi stizali i sa pozivnih brojeva +39, +390, +391, +392, +393, +394, odnosno iz Italije i Vatikana.

Sudeći po komentarima ljudi na društvenim mrežama, najbolji “lek”, u slučaju ove prevare, je da izvadite bateriju mobilnog telefona, a kada ga ponovo upalite samo izbrišite nepoznati broj.

Tarife za međunarodne pozive, posebno ako su u pitanju dalje destinacije, mobilni operateri po minutu naplaćuju između 49,90 dinara za evropske zemlje, pa sve do 600 dinara, ukoliko su u pitanju satelitske i prekookeanske mreže. Cene poruka se, takođe, u zavisnosti od dela planete kreću od 15 – 121 dinar.

Svi mobilni operateri upozorili su svoje korisnike na ovaj problem, ipak nijedna od kompanija nije u mogućnosti da blokira pozive sa spornih brojeva. Razlog za to je što pozivu uvek stižu sa novih brojeva.

Sve ovo govori u prilog tome da smo upozoreni, a na nama je da spremimo “brze prste” za vađenje baterije ili gašenje telefona, ukoliko na kraju meseca ne želimo da budemo neprijatno iznenađeni “astronomskim” računima.

Autor: S.P.
Izvor: Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>