Svet

Region

U nedelju gledamo 84. dodelu Oskara

Najvažniji događaj u šoubiznisu je svakako ceremonija dedele Oskara koja će ove godine po 84. put okupiti ono najbolje što Holivud i kinematografska industrija imaju da ponude.

U nedelju gledamo 84. dodelu Oskara



Pripreme za ovo glamurozno veče, koje će se tradicionalno održati u Kodak teatru, u nedelju 26. februara u Los Anđelesu, polako se privode kraju.

Ono što je već sada poznato je da će svečanost voditi američki komičar Bili Kristal, a da će među zvezdama koje će pobednicima predavati zlatne statuete biti Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Za glavnu nagradu - Oskara za najbolji film, ove godine umesto deset takmiči se devet ostvarenja od kojih najviše nominacija imaju "Igo" Martina Skorsezea (11) i "Umetnik" Mišela Azanavisijusa (10).

Dečiji avanturistički film "Igo", inspirisan romanom Brajana Selznika "The Invention of Hugo Cabret' (Izum Igoa Kabrea), je priča o dečaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na železničkoj stanici u Parizu i misterioznom vlasniku prodavnice igračaka.

To je prvi Skorsezeov film snimljen u 3D tehnici za koji je slavni reditelj dobio svoj treći Zlatni globus za režiju kao i nagradu za najbolje ostvarenje godine po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara.

Ako je suditi po priznanjima koje je dosad osvojio - Zlatni globus, nagrada američkih kritičara, nagrada Udruženja američkih producenata i nagrada Britanske filmske akademije (Bafta), možda najozbiljniji kandidat za Oskara je francuski film "Umetnik" (The Artist). Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba "nemog" Holivuda, je romantična priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.

Jedan od favorita je i porodična drama "Potomci" Aleksandera Pejna u kojem Džordž Kluni glumi čoveka koji se trudi da održi porodicu na okupu dok mu žena leži u komi u bolnici.

Da film ima dobru startnu poziciju svedoči činjenica da je osvojio Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame.
Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama "Služavke" u režiji Tejt Tejlor. Reč je o filmu čija se radnja odvija u Misisipiju 60-ih godina prošlog veka i koji govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga.

"Ekstremno glasno i neverovatno blizu" Stivena Daldrija, priča o dečaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. na Njujork, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osetljivi. Film okuplja i značajnu glumačku ekipu u kojoj su Tom Henks, Sandra Bulok, Maks fon Sidou, Džejms Gandolfini i Vajola Dejvis.

Tu su još "Ponoć u Parizu" Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama "Formula uspeha" Beneta Milera u kojem Bred Pit igra menadžera bejzbol tima sastavljenog od igrača autsjadera.

U trci za Oskara je još jedno ostvarenje u kojem Bred Pit ima glavnu ulogu - "Drvo života" Terensa Malika, svojevrsna oda životu, koja će 24. februara u Beogradu otvoriti i jubilarni 40. Fest.

Priča o prijateljstvu dečaka i konja, "Ratni konj", velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga je poslednji među devet nominovanih ostvarenja. Ovoj epskoj avanturi, čija se radnja odvija u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog Svetskog rata, kritičari uglavnom daju najmanje šanse za osvajanje Oskara.

Dilema o tome koji je najbolji film u protekloj godini biće razrešena za manje od sedam dana, a i ako bude iznenađenja to svakako neće nikog iznenaditi jer je i to jedna od tradicija dodele Oskara.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>