Recepti

Ljubav

Farbanje jaja: Kako da sprečite pucanje jaja prilikom kuvanja!

Kuvanje jaja može biti prilično jednostavno, ali ponekad se desi da se ljuska pukne tokom procesa, a samim tim otežava se i dalji postupak farbanja jaja za Vaskrs ili Uskrs.

Farbanje jaja: Kako da sprečite pucanje jaja prilikom kuvanja! Foto: Pexels



Da biste sprečili pucanje jaja prilikom kuvanja i olakkšali sebi posao, možete primeniti neke od sledećih trikova: 

Temperatura jaja

 Pre nego što počnete sa kuvanjem, pustite jaja da dođu do sobne temperature. Jaja koja su hladna mogu brže pucati prilikom stavljanja u vrelu vodu. Ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi oko 10-15 minuta pre nego što ih stavite u šerpu sa vrelom vodom.

Postepeno zagrevanje

Umesto da jaja odmah stavite u ključalu vodu, bolje je da ih prvo stavite u hladnu vodu, a zatim postepeno zagrevate vodu do ključanja. Ovo postepeno zagrevanje pomaže da se jaja ravnomerno skuvaju, smanjujući pritisak na ljusku i smanjujući rizik od pucanja.

Dodavanje sirćeta

Dodavanje malo sirćeta u vodu za kuvanje može pomoći da se ojača ljuska jajeta, smanjujući šanse da se razbije tokom procesa kuvanja. Dodajte oko kašičicu sirćeta u vodu pre nego što stavite jaja.

Boja jaja

Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Primenom ovih trikova, možete značajno smanjiti verovatnoću da će se jaja razbiti tokom kuvanja i omogući će vam njihovo lakše farbanje.

Slične vesti: ​Unikatna jaja za Vaskrs - šarenilo boja! (RECEPT)

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>