Ostalo

Sme�no

​Vaskršnji običaji: Zašto prvo jaje mora biti crveno i gde je pravilno da se drži u kućI?

Vaskrs ili Uskrs je jedan od najvažnijih praznika u hrišćanskoj tradiciji, obeležen raznovrsnim običajima koji su se kroz vekove prenosili s generacije na generaciju.

​Vaskršnji običaji: Zašto prvo jaje mora biti crveno i gde je pravilno da se drži u kućI? Foto: Pexels



Među mnogim simbolima koji oblikuju ovaj praznik, jedan od najistaknutijih jeste crveno jaje. Ovo jaje nosi sa sobom bogatu simboliku koja seže daleko u prošlost i duboko je ukorenjena u verovanjima i običajima mnogih kultura.

Priča o farbanju jaja za Vaskrs spada među najstarije i najintrigantnije hrišćanske običaje, a jedna od najpoznatijih legendi koja svedoči o tome potiče od Marije Magdalene, sledbenice Isusa Hrista.

Legenda kaže da je Marija posetila cara Tiberija u Rimu kako bi propovedala hrišćanstvo. Kao dar, donela mu je korpu jaja. Car Tiberije nije verovao u Isusovo vaskrsenje, pa je izazvao Mariju rekavši da bi, ako je to istina, bela jaja u korpi mogla promeniti boju. U tom trenutku, Marija je izgovorila reči "Hristos vaskrse", nakon čega su sva jaja u korpi odjednom postala crvena, što je simbolizovalo vaskrsnuće.

U Srbiji, tradicija farbanja jaja za Uskrs datira još od 16. veka i smatra se neodvojivim delom jednog od najveselijih hrišćanskih praznika. Postoji određeno vreme u koje domaćice obično farbaju jaja, a odstupanja od ovog pravila su retka.

Prema srpskom običaju, prvo jaje koje se farba mora biti crveno, simbolizujući nevino prolivenu krv Isusa Hrista.

Ovo posebno jaje naziva se "čuvarkuća" i čuva se tokom cele godine. Ime samo po sebi otkriva njegovu svrhu - čuvar je kuće i njenih stanara,  piše agromedia.rs.

U srpskom narodu, čuvarkući se pripisuju magične moći koje, navodno, oteraju zle sile iz doma i zaštite ukućane. On se čuva sve dok se sledeće godine ne ofarba novo jaje, jer se veruje da njegovo prisustvo čuva kuću od nesreća. U mnogim domovima, čuvarkuća se čuva u posebnim ukrasnim posudama, jer se veruje da donosi blagostanje i sreću u domaćinstvo.

Slične vesti: ​Šarena jaja za Vaskrs na jednostavan način! (RECEPT)

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>