Ostalo

Sme�no

Danas su BLAGOVESTI: Žene nikako ne smeju da rade ovu stvar

Danas sedmog aprila, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Blagovesti - dan kada je Arhangel Gavrilo obavestio Devicu Mariju da će roditi Sina Božijeg.

Danas su BLAGOVESTI: Žene nikako ne smeju da rade ovu stvar Foto: Pexels



Blagovesti donose sa sobom jedan od najlepših praznika. Glavni običaj ovog dana je traženje mira i skladu sa sopstvenom dušom. Sve što činite, vezujte za nebo! Molitva bi trebalo da bude neizostavan deo vašeg dana, dok uvek imajte na umu da dobro donosi dobro.

Postoje i određene stvari koje se nikako ne smeju raditi na Blagovesti. Na primer, tradicija nalaže da se žene ne češljaju ovog dana, ali je poželjno da se umiju na reci ili potoku. Takođe, izbegavaju se velika veselja, s obzirom na to da je Blagovesti deo Vaskršnjeg posta i nedelje tihovanja. Umesto toga, praznik se slavi u miru, bez preterane pompe.

Što se tiče aktivnosti koje su prikladne za Blagovesti, postoji nekoliko običaja. Prvo, žene koje žele da rode, a imaju poteškoća, ovog dana se mole ispred ikone Bogorodice za blagoslov. Takođe, čišćenje kuće je poželjno jer predstavlja simbol novog početka, što je i suština sutrašnjeg praznika. Bacićemo sve što je nepotrebno i što nas opterećuje.

Naši preci su verovali da sa Blagovešću dolazi proleće i da se završava hladno vreme i zima. Smatralo se da je Blagovesti pravo vreme za kalemljenje voćaka od strane voćara i za orezivanje vinove loze od strane vinogradara.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>