Recepti

Ljubav

Širli Templ torta bez brašna! Idealna za Božić! (RECEPT)

Širli Templ torta bez brašna, idealna je za Božić ali kasnije vam neće trebati povod da je napravite, jer je tako ukusna da ćete poželeti da je imate svakoga dana u frižideru.

Širli Templ torta bez brašna! Idealna za Božić! (RECEPT) Foto: mysticcakes.com




Za ovu tortu pored ostalih sastojaka biće potrebno da pripremite pleh dimenzije pleha: 40×34 cm.



Potrebno za koru:


9 jaja
prstohvat soli
180 g šećera
130 g otopljene čokolade za kuvanje

180 g mlevenih pečenih lešnika




Potrebno za čokoladni fil:


6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca (ili margarina)



Za dekoraciju:

40 g seckanih pečenih lešnika
40 g otopljene čokolade









Priprema:

Kora:

Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom postepeno dodavajući šećer. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan sneg.

Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance. Sve lepo sjedinite u penastu smesu. Odložite mikser.

Dodajte otopljenu i prohlađenu čokoladu za kuvanje i mlevene pečene lešnike, pa sada žicom sve sjedinite ručno, lagano mešajući i pazeći da smesa ne splasne previše.

Uzmite veliki pleh od rerne dimenzija 40×34 cm, obložite ga pek papirom i sipajte smesu. Lupite par puta plehom o sto da izađu mehurići vazduha. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče 15-20 minuta. Prohladite, preokrenite koru na drugi pleh i skinite papir. Koru presecite uzdužno na 3 dugačke lente.


Čokoladni fil:

U šerpu polupajte cela jaja, dodajte šećer pa mikserom umutite par minuta da se smesa zapeni. Uzmite drugi lonac u koji sipate vode pa stavite na vatru da proključa, a potom na njega stavite šerpu sa jajima i smanjite šporet na srednju vatru. Kuvajte na pari sve vreme mešajući žicom, oko 10-15 min., dok jaja ne počnu da se zgušnjavaju.

Napomena: Voda u loncu ispod ne sme prejako da vrije jer se jaja znaju jako brzo zgrudvati od jače temperature, što nam nikako nije cilj. Treba da se dobije glatka smesa bez grudvica, pa pripazite na jačinu vatre.

Kad su jaja počela da se zgušnjavaju, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte da se skroz otopi. Kuvajte sve zajedno još oko 5 minuta pa skinite sa pare. Fil prohladite oko 15 minuta, povremeno ga mešajući, a potom u još toplo ubacite komad po komad maslaca sobne temperature i mešajte mikserom dok se sve ne sjedini u fin gladak čokoladni krem. Nemojte mutiti predugo da fil ne bi posvetleo i postao jako penast.

U ovoj fazi fil će biti prilično redak, ali bez brige. Samo ga stavite u frižider da se stegne, dok ne postane fino maziv.



Filovanje:


Ohlađeni fil podelite na 3 dela. Stavite na tacnu prvu lentu i nanesite trećinu fila. Stavite drugu lentu, pa opet fil i poklopite trećom lentom. Preostalom trećinom fila premažite tortu sa strane i odozgo. Stavite u frižider na kratko da se malo ohladi, pre dekorisanja.

Pospite tortu odozgo krupno seckanim lešnicima i prošarajte otopljenom čokoladom, ili dekorišite po želji.

Ohlađenu tortu secite na parčad i uživajte. Za maksimalni užitak, savetujem da ostavite parče da odstoji nekih 15-20 min. na sobnoj temperaturi.

Prijatno!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mysticcakes.com

Povezane vesti:


>