Ostalo

Sme�no

Čarolija prazničnih običaja i krsne slave Sveti Nikola! (VIDEO)

Čarolija prazničnih običaja i krsne slave Sveti Nikola - tajne molitve za sreću i blagostanje! Sveti Nikola, episkop i čudotvorac iz Male Azije, osvaja srca vernika širom sveta svojom dobrotom. Istočno hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom putnika, zatvorenika i siromašnih, dok ga zapadno hrišćanstvo slavi kao zaštitnika celog društva, posebno dece.

Čarolija prazničnih običaja i krsne slave Sveti Nikola! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Legenda kaže da je Sveti Nikola svoje bogatstvo nesebično delio siromašnima. Njegova pojava donosila je utehu, mir i dobru volju, a novac je tajanstveno ostavljao ljudima, iznenađujući ih. Širio je veru, pravdu i milosrđe, posebno voleo darivati decu, često spašavajući ih iz teških životnih situacija. Legenda kaže da je kroz prozor ubacio zlatnike kako bi spasao tri siromašne devojčice. Njegova darežljivost i ljubav prema deci često se povezuju s legendom o Deda Mrazu.

Sveti Nikola se slavi 19. decembra, a sa tim praznikom vezuju se brojni običaji. Na taj dan, ljudi čine dobra dela i pokazuju milost, uz molitvu za zdravlje, mir i radost. Oproštaj od drugih i traženje oproštaja smatraju se važnim, donoseći mir duši.

Kao zaštitnik dece, običaj je da se na dan Svetog Nikole daruju deca orasima, jabukama i slatkišima. Deca čiste svoje cipele noć pred praznik i ostavljaju ih pored kreveta, nadajući se jutarnjim iznenađenjima.
 

Kolač sa orasima i vanila kremom! (RECEPT)





 

Kruna slavske trpeze: Posni slavski kolač! (RECEPT)




Veruje se da Sveti Nikola uslišava molitve i pomaže u ostvarivanju želja, osim kada je reč o pohlepi za materijalnim bogatstvom. Molitve za dobrobit drugih smatraju se posebno blagoslovenim.

Sveti Nikola je najčešća krsna slava u Srbiji, okupljajući mnoge porodice koje ga slave kao zaštitnika doma. Pravilo je da trpeza bude posna, ozračena božićnim postom. Osveštan kolač, slavska sveća i žito postaju simbolični podsetnici na pretke.

U srcu ovog praznika, Sveti Nikola ostaje nežni zaštitnik, šireći ljubav, radost i darežljivost među ljudima, baš kao nekada u davna vremena.



POSNI recepti OVDE.



 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>