Ostalo

Smeno

Kruna slavske trpeze: Posni slavski kolač! (RECEPT)

Kruna slavske trpeze je svakako slavski kolač u koji je uloženo mnogo truda i ljubavi. Pred vama je recept za posni slavski kolač.

Kruna slavske trpeze: Posni slavski kolač! (RECEPT) Screenshoot/Youtube
Pravi slavski kolač je napravljen u domu domaćina i obavezno se dodajte i osveštana vodica koju je pred slavu sveštenik osveštao.


Potrebno za slavski kolač:

400 ml tople vode (obična i osveštana)
100 ml ulja
1 i po kašičica soli
4 kašičice šećera
2 kesice suvog kvasca 
750 g brašna
Potrebno za ukrase:

100 g brašna
15 g soli
20 g gustina 
70 ml hladne vodePremaz/lepak:

25 g brašna
60 ml vode
Priprema slavskog kolača:


Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.

Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase.

Priprema kolača: U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.


Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta.

Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode.

Pecite na 180 °C oko 50 minuta.

Nakon tog vremena, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.

Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.


 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Minjina Kuhinjica


>