Zdravlje

Ljubav

Pojačano vam opada kosa?! Po tome možete znati šta vam nedostaje!

Pojačano vam opada kosa?! Po tome možete znati šta vam nedostaje u organizmu. Stručnjaci objašnjavaju da je neobjašnjivo opadanje kose često jedan od najčešćih znakova upozorenja na deficit proteina.

Pojačano vam opada kosa?! Po tome možete znati šta vam nedostaje! Svet Plus







Dijetetičari naglašavaju koliku važnost ima adekvatan unos proteina za opšte zdravlje našeg tela. Nedostatak ovog ključnog nutrijenta može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, čije posledice nisu ni malo bezazlene, već mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Stoga je od izuzetne važnosti prepoznati nedostatak proteina u organizmu na vreme, kako bismo sprečili neželjene posledice.




Kako prepoznati da nam nedostaje dovoljno proteina?

Jedan od prvih vidljivih simptoma koji ukazuje na nedostatak proteina može se primetiti na koži glave, izražavajući se kroz naglo ili pojačano opadanje kose. Stručnjaci objašnjavaju da je neobjašnjivo opadanje kose često jedan od najčešćih znakova upozorenja na deficit proteina.



Ako primetite da vam se kosa proređuje ili opada više nego inače, to može biti signal tela da mu nedostaje proteina. Kolagen, najobilniji protein u telu, od suštinskog je značaja za zdravlje kose, kože, noktiju, zglobova i kostiju. Tokom procesa starenja, gubimo ga postepeno, što je normalan proces. Međutim, naglo opadanje kose obično nije uzrokovano isključivo starenjem, već često ukazuje na nedostatak proteina u ishrani.








Hrana bogata proteinima igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kose i kože. Evo nekoliko namirnica koje su posebno korisne:

Riba: Morska hrana poput lososa, skuše i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama i proteinima, što je izuzetno dobro za hidrataciju kože i jačanje kose.

Jaja: Jaja su odličan izvor proteina i biotina, važnog vitamina za zdravlje kose. Biotin pomaže u očuvanju jačine i sjaja kose.

Mlečni proizvodi: Mleko, jogurt i sir su bogati proteinima, ali i kalcijumom koji je važan za zdravlje kostiju i noktiju.

Mahunarke: Pasulj, sočivo i grašak su odlični biljni izvori proteina. Takođe sadrže gvožđe, cink i biotin koji doprinose očuvanju zdravlja kose.

Orasi i bademi: Ove orašaste plodove karakteriše visok sadržaj proteina, ali i omega-3 masnih kiselina, vitamina E i cinka koji su korisni za hidrataciju kože i jačanje kose.

Pileće meso: Piletina i ćuretina su odlični izvori visokokvalitetnih proteina i gvožđa, važnog minerala za sprečavanje gubitka kose.

Spanać: Lisnato zeleno povrće poput spanaća bogato je gvožđem, vitaminom A i vitaminom C, koji su važni za zdravu kožu i kosu.




Uključivanjem raznovrsne hrane bogate proteinima u ishranu, možeš pružiti telu nutrijente potrebne za očuvanje sjaja kose i zdravlja kože.

 

Maska za lice koja uklanja mitisere i sve ostale gadosti! (RECEPT)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>