Ostalo

Sme�no

Sveti Pantelejmon i čudotvorna isceljenja! Dan kada treba započeti nešto novo!

Smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Sveti Pantelejmon i njegova čudotvorna isceljenja! Dan kada treba započeti nešto novo!

Sveti Pantelejmon i čudotvorna isceljenja! Dan kada treba započeti nešto novo! Screenshoot/Youtube





Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima!


Izlečio je slepog čoveka koji je zatim prihvatio Hristovu veru, a ljubomorni lekari koji su godinama bezuspešno pokušavali da ga izleče, optužili su Pantelejmona za hrišćanstvo. 

Izašao je pred sud cara Maksimijana i javno je priznao da je hrišćanin, a čak je i izlečio nekog čoveka i time brojne ljude približio hrišćanstvu. 

Car je svetog Pantelejmona stavio na muke, ali ga je Bog svaki put izlečio...


 

Posne makarone po receptu iz Hilandara!








Na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. 



Dželat ga je udario mačem po vratu ali se mač odbio i polomio. Nije uspeo da mu iseče glavu sve dok se svetac nije pomolio i sam rekao, da sada mogu da ga poseku. Ovo se dogodilo 304. godine.


Delovi svetih moštiju velikomučenika Pantelejmona nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica) u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).


Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Obeležava se 27. jula po starom ili 9. avgusta po novom kalendaru.


Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji. 


Od 1998. godine ovo je ženski manstir. Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i narodnih tegoba. 

Obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz istoriju ali i danas, do javnosti stižu informacije o čudesnim isceljenjima koja se dešavaju u ovoj Svetinji.







Veruje se za Svetog Pantelejmona da je brat Svetog Ilije.



Veruje se da ako planirate da započnete neki posao, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim i berićetnim.


Oni koji planiraju put, treba da krenu baš na Svetog Pantelejmona jer je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.


Mali boj ljudi slavi ovaj dan kao krsnu slavu pa je običaj, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno u rodu...






 
 

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>