Zdravlje

Ljubav

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje!

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje i snagu! Mi je danas retko konzumiramo, a trebalo bi da zaboravimo na pekare i brzu hranu i vratimo se ovakvoj vrsti jela.

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje! Screenshoot/Youtube


Siromaštvo je iznedrilo ovakvu vrstu hrane ali je i doprinelo zdravlju i izdržljivosti. Nema viška kilograma i nagomilavanja sala, ali to naravno nije samo zbog hrane već i zbog teškog fizičkog rada.


Ono što su naši preci jeli uglavnom su bile supe, kaše od ječma, raži i slično... Sve to se pripremalo na vodi, a samo u izuzetnim situacijama na mleku, ako su ga imali.
Jedno od glavnih jela bila je POPARAPosoljena voda se kuva dok ne provri pa se ubaci stari hleb iskidan na sitnije komade i kuva se dok hleb ne omekne, a onda se dodaje sir, kajmak, mleko...

Još jedno jelo koje su naši preci jeli za doručak je CICVARA


Mleko ili voda se prokuvaju ( a može i oba) , pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo provri. Zatim se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko deset minuta.

Tu je i tradicionalni KAČAMAK 


Kad voda proključa, na sredinu posude sipa se kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira "osrtvo" od brašna u vodi. 


Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se udubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta. Nakon toga se kačamak skloni  sa vatre i dobro umuti drvenom varjačom. Vrati se na vatru još veoma kratko i onda možete dodati kajmak, sir i slično...

 

Žute fleke od znoja jedino na ovaj način možete ukloniti! (RECEPT)


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>