Zdravlje

Ljubav

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje!

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje i snagu! Mi je danas retko konzumiramo, a trebalo bi da zaboravimo na pekare i brzu hranu i vratimo se ovakvoj vrsti jela.

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje! Screenshoot/Youtube






Siromaštvo je iznedrilo ovakvu vrstu hrane ali je i doprinelo zdravlju i izdržljivosti. Nema viška kilograma i nagomilavanja sala, ali to naravno nije samo zbog hrane već i zbog teškog fizičkog rada.


Ono što su naši preci jeli uglavnom su bile supe, kaše od ječma, raži i slično... Sve to se pripremalo na vodi, a samo u izuzetnim situacijama na mleku, ako su ga imali.




Jedno od glavnih jela bila je POPARA



Posoljena voda se kuva dok ne provri pa se ubaci stari hleb iskidan na sitnije komade i kuva se dok hleb ne omekne, a onda se dodaje sir, kajmak, mleko...









Još jedno jelo koje su naši preci jeli za doručak je CICVARA


Mleko ili voda se prokuvaju ( a može i oba) , pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo provri. Zatim se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko deset minuta.









Tu je i tradicionalni KAČAMAK 


Kad voda proključa, na sredinu posude sipa se kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira "osrtvo" od brašna u vodi. 


Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se udubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta. Nakon toga se kačamak skloni  sa vatre i dobro umuti drvenom varjačom. Vrati se na vatru još veoma kratko i onda možete dodati kajmak, sir i slično...

 

Žute fleke od znoja jedino na ovaj način možete ukloniti! (RECEPT)


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>