Ostalo

Sme�no

Sveta Petka Trnova: Danas je dan kada se ne mesi hleb! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju dan prepodobne mučenice Paraskeve Rimske. Sveta Petka Trnova je poštovana u našem narodu i danas je dan kada se ne mesi hleb ali se ne obavljaju ni drugi poslovi.

Sveta Petka Trnova: Danas je dan kada se ne mesi hleb! (VIDEO) chrisopinelo




Na freskama i ikonama Sveta Petka Trnova, predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.



Za Trnovu Petku se kaže da je ženski praznik. 

Na današnji dan izbegavaju se svi teži poslovi na njivi ali i u kući.

Verovanje je da na današnji dan ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo, odnosno ne raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Devojke bi trebalo da beru cveće i njime kite kuće da bi vladala sloga i mir, a devojčice se oblače u nove haljinice da bi ih pratila sreća kroz život...








Svetiteljka je rođena u Rimu oko 100. godine, od hrišćanskih roditelja grčkog porekla, na dan Veliki Petak, pa je zato i dobila ime Petka, Paraskeva.


Posle smrti svojih roditelja koji su je podučili crkvenom životu, počela je da živi podvižnički, a onda i da propoveda Jevanđelje po Siciliji i Južnoj i Srednjoj Italiji, obraćajući mnoge Hristu i pomažući siromašnima i bolesnima.

U vreme cara Antonina - 138. do 161. godine - zbog svoje vere i propovedanja, žestoko je mučena i posečena mačem. Petkine svete mošti su kasnije prenesene u Carigrad.

Sveta Petka Trnova i dan danas ima veliko poštovanje među narodom na Siciliji, kao Sveta Veneranda ili Venerija. Sačuvan je i njen lik u pećinskoj crkvi Sv. Nikolaja kod Barija.



 

 

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>