Zdravlje

Ljubav

Timi Džin Lindzi prva žena koja je ugradila silikonske grudi! (VIDEO)

Timi Džin Lindzi je prva žena koja je ugradila silikonske grudi, dvne 1962. godine i to besplatno ali je trpela velike bolove! Ipak ona se nije pridružila tužbi koju su podnele druge žene koje su nakon nje ugradile implatante.

Timi Džin Lindzi prva žena koja je ugradila silikonske grudi! (VIDEO) Screenshoot/Twitter





Timi Džin Lindzi je imala tada 29 godina, a operacija joj je rađena besplatno u bolnici u Hjustonu u Teksasu.


Nekoliko godina nakon operacije ona je ispričla:

"Mislila sam da su ispale savršeno… Bile su mekane i kao prave! Ali, zapravo nisam znala kolika je promena to bila dok nisam izašla na ulicu i dok muškarci nisu počeli da mi zvižde."


Lindzi nikada nije planirala da poveća grudi ali ugradnja silikona joj je povećala samopouzdanje iako to nije bila njena namera.



Ova žena je bila zaposlena u fabrici u Teksasu i udala se svega petnaest godina, a kako nikada nije imala dovoljno novca, bila je oduševljena kada joj je ponuđena besplatna operacija povećanja grudi, mada je kako kaže više brinula zbog ušiju jer je izgledala "kao Dambo". Obećali su da joj ispuniti i to.


U pitanju su bila dva hirurga, Frenk Gerou i Tomas Kronin. 

Gerou je bio taj koji je prvi smislio plan za novu vrstu implantata za grudi.


"Frenk Gerou je jednom stisnuo plastičnu kesu za krv i primetio koliko je pod prstima slična ženskim grudima. I tada mu je sinula ideja." -  kaže Tereza Riordan, autorka knjige “Inventing Beauty: A History of the Innovations that have Made Us Beautiful”.



Prvo zamorče za silikonski implant bio je pas po imenu Esmeralda:


 "Ja sam bio zadužen za psa. Implantat je ubačen pod kožu i ostavljen nekoliko nedelja, ali je Esmeralda na kraju pregrizla šavove i implant je morao da se ukloni." -  kaže Tomas Bigs koji je radio sa Gerou i Kroninom 1962. godine.


Operacija je smatrana uspešnom, a implatanti "bezopasni kao voda" i krenula je potraga za ženama koje bi želele da ugrade silikonske grudi.


Timi Džin Lindzi je deset godina nakon operacije počela da oseća bolove. Grudi su je prvo bolele tokom fizičke aktivnosti, a onda i u drugim situacijama. Pojavio joj se i osip.


Lokalni lekar joj je rekao da se možda radi o implantima, ali je doktor Gerou to negirao. 

Timi je verovala ovom drugom. Počela je da posećuje i psihijatra jer su joj drugi lekari rekli da su njeni problemi psihosomatski.








Doktor Gerou ju je uveravao da je silikoni sigurno nisu učinili bolesnom. Bilo je to vreme kada su se problemi sa implantima pojavili i kod drugih žena. Oko 300 hiljada njih, uključujući i neke Timine rođake, podnele su tužbe protiv kompanije “Dow Corning” koja je kupila prava na implante od Geroua i Kronina, zbog brojnih zdravstvenih tegoba koje su imale posle operacije.

Dobile su veliku odštetu, ali je Timi odbila da im se pridruži. Ona je odlučila da veruje doktoru Gerou do samog kraja.


Prošlo je pedeset godina, a ova žena i dalje ima iste silikonske grudi, a 2017. godine je izjavila:


"Ponosna sam na ono što sam uradila. Ja sam pionirka implanata koji su koristili hiljadama žena."




Ako niste znali, silikon za povećanje grudi nije prvi put korišćen u Americi, već u Japanu, gde su ga isprobale prostitutke. One su eksperimentisale sa ubrizgavanjem silikona (ukradenog iz bolnica) direktno u grudi.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>