Recepti

Ljubav

Tart od tri vrste čokolade! Užitak za sva čula! (RECEPT)

Tart od tri vrste čokolade je užitak za sva čula! Pogledajte koja je tajna dobrog ganaša, na koji način se priprema da bi dobro ispao i na kraju i recept za ovu poslasticu!

Tart od tri vrste čokolade! Užitak za sva čula! (RECEPT) slatkadomacica




Tartom koji napravite po ovom receptu sigurno ćete osvojiti srce svakog ko ga proba. Čokoladna kremasta fantazija se pravi od tri različita ganaš krema i prosto se topi u ustima.

Kulinarska blogerka Julia Radojević iz Beograda nam je otkrila sve tajne pripreme ganaša kako bi vam uvek uspeo. Ona je autorka bloga i Instagram profila “Slatka domaćica” na kome deli recepte za poslastice sa čak 167.000 vernih pratilaca.


Da li za koru može da se koristi bilo koji mleveni keks?

- Može, keks je ovde lični izbor. Da li je masni, posni, integralni, svejedno je, jer se svaki lepo uklapa sa ostalim sastojcima. Ali ako koristite masniji keks, mleko dodajte postepeno jer može da se desi da nije neophodna cela količina mleka koja piše u receptu već kašika-dve manje. Važno je da dobijete smesu koja može lepo da se utisne u kalup.

Da li je bolje za ganaš fil koristiti crnu ili mlečnu čokoladu?

- Klasičan ganaš fil se pravi od crne čokolade (može i čokolada za kuvanje), ali može i od mlečne. Ne može se reći šta je bolje, to je stvar ukusa. Razlika u pravljenju ganaš fila od crne i mlečne čokolade je samo u količini slatke pavlake koja se koristi. Mlečna čokolada ima manji procenat kakaoa, pa joj je potrebna manja količina slatke pavlake nego crnoj.



Koja je tajna dobrog ganaša?

- Tajna dobrog ganaša je u odnosu čokolade i slatke pavlake, kao i u odabiru čokolade. Ganaš krem se može praviti od crne, mlečne i bele čokolade, ali je bitno voditi računa o količini slatke pavlake kada su različite vrste čokolade u pitanju. Opšte pravilo za ganaš je da odnos crne čokolade i slatke pavlake bude 1:1, što znači da na 100 g crne čokolade ide 100 ml slatke pavlake. Kada su u pitanju mlečna i bela čokolada na 120 g stavim 50 ml slatke pavlake kako bih dobila potrebnu gustinu.

Koji način pripreme je najbolji?

- Čokolada treba da stoji u pavlaci van šporeta 2-3 minuta zato što tako bude idealne temperature za dalji radi i neće se desiti da ganaš krem bude previše vruć pa da se zbog toga prethodni fil istopi.

Da li može za ganaš da se koristi biljna pavlaka?

- Može i postupak izrade je isti. Jedina razlika između upotrebe biljne i mlečne slatke pavlake je u ukusu, jer je biljna slatkastog ukusa.

Kako da se izravnaju filovi na tartu da se ne pomešaju?

- Morate da sačekate da se prethodni sloj fila stegne pre nego što nanesete sledeći. Ja sačekam pola sata pa tek onda pripremim i nanesem naredni sloj. Kada je ravnanje u pitanju, najbolje je da to radite malom špatulom i laganim pokretima kako se prethodni sloj ne bi oštetio.

Da li se vruć fil stavlja na donji koji je ohlađen?

- Topao fil ide odmah na ohlađen. Kada se ganaš priprema na gore navedeni način on i ne bude vruć, već samo topao i donji fil ne može da se istopi.

Kako da se tart izvadi iz kalupa, a da ne pukne?

- Za tart preporučujem kalup sa odvojivim dnom jer to olakšava vađenje kolača. Nakon što se stegne u frižideru, treba da odstoji na sobnoj temperaturi 2-3 minuta. Zatim odvojite jednu stranu tarta od ivice kalupa i onda će se ostatak sam odvojiti. Na kraju skinite obruč i stavite tart na tacnu.

Kako iseći tart da ivice budu uredne?

- Da bi ivice tarta bile čiste i uredne, poželjno je koristiti oštar nož i pre svakog reza ga obrišite ubrusom. Tart odmah isečem na parčiće.


Tart od tri vrste čokolade

Sastojci:

Kora:

200 g mlevenog keksa

80 g istopljenog putera

1 kašika kakao praha

4 kašike mleka

Beli ganaš:

120 g bele čokolade

50 ml slatke pavlake


Mlečni ganaš:

120 g mlečne čokolade

50 ml slatke pavlake



Crni ganaš:

70 g crne čokolade

70 ml slatke pavlake

30 g putera




Priprema:

Pomešajte keks i kakao, dodajte puter i na kraju mleko. Izmešajte da dobijete ujednačenu smesu, pa je utapkajte u kalup za tart (prečnik 20 cm) kao koru. 

Ostavite u frižideru. 

Za beli ganaš zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja, prelijte preko usitnjene čokolade i neka stoji 1-2 minuta. Zatim promešajte žicom da se lepo sjedini i rasporedite preko kore. 

Odložite u frižider na najmanje pola sata. Na isti način napravite mlečni ganaš i kada ga stavite na tart odložite u frižider na pola sata. 

Na kraju napravite crni ganaš, ali sa slatkom pavlakom zagrejte i puter. Kad nafilujete tart ostavite ga u frižideru najmanje tri sata.


Prijatno!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Trpeza

Povezane vesti:


>