Ostalo

Sme�no

Sveti Ćirilo i Metodije: Slovenski apostoli koji su stvorili glagoljicu! (VIDEO)

Sveti Ćirilo i Metodije, "slovenski apostoli" koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Od predošle godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

Sveti Ćirilo i Metodije: Slovenski apostoli koji su stvorili glagoljicu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli", koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. 

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Od predprošle godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

Slovenske jezike delimo na tri grupe.

Istočnoslovenska grupa - ruski, ukrajinski, beloruski

Zapadnoslovenska grupa - poljski, češki, slovački, lužičkosrpski






Južnoslovenska grupa- srpski, bugarski, makedonski, slovenački, bosanski, hrvatski, crnogorski

U vreme kada jezici trpe različite udare i zahtevaju pitanja i posebne odgovore, važno je podsetiti na značaj pisma i narodnog jezika. O tome da ovaj datum upozorava da su jezik, pismenost i kultura najbolje vezivno tkivo, navodi i ministar kulture.

"Ovaj praznik prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik za slobodu srpskog naroda. Pismo je živo onoliko koliko se primenjuje a jezik se čuva visokim nivoom kulture", navodi se u saopštenju ministra kulture i informisanja.




 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>