Zdravlje

Ljubav

Dobar imunitet: Kako do vitamina D kada smo u kući čitav dan?

Strategija za dobar imunitet! Kako do vitamina D kada smo u kući čitav dan? On je važan zbog zdravlja kostiju, kvaliteta noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta...

Dobar imunitet: Kako do vitamina D kada smo u kući čitav dan? Svet Plus



Vitamin D je važan nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga - od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i jačanja imuniteta. Na dnevnom nivou prosečnoj osobi je potrebno oko 15mcg vitamina D. Posle 70-te godine potreba za istim se u manjoj meri povećava.

Naš organizam u suštini ne proizvodi vitamin D, pa je isti potrebno unositi najčešće putem hrane, osim u slučajevima kada smo izloženi sunčevim zracima i kada dolazi do naše lične proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih meseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako duže vreme ne izlazite na sunce, vrlo je verovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu, i da isti potajno pati.

Međutim, to ne treba da vas zabrinjava, čak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod kuće, usled mera predustrožnosti. Sunčevi zraci su najpoznatiji ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako možemo svom organizmu obezbediti preko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?


Sedite kraj prozora

Možda ne možete napolje ali svakako možete da sednete kraj otvorenog prozora okrenutog ka Suncu. Na ovaj način ćete svom organizmu obezbediti vitamin D i svakako popraviti svoje raspoloženje.


Dodatak vitamina D

Jedna od mogućnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budući da smo većinu vremena kod kuće i da se u suštini ograničeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šumeće tablete su najjednostavnije rešenje.
 

Kosa: Nekoliko godina unazad uz pomoć novih nijansi!






Jedite ribu

Riba poput tune i lososa predstavlja savršen izbor vitamina D, a dobra je i ona u konzervi. Odlična je osim toga i zbog činjenice što konzervirana može da stoji u ostavi duži vremenski period.


Pojačajte konzumaciju mleka

Kravlje mleko je bogato vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mleka vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mlečnih proizvoda.


Sok od pomorandže

Izvrstan način da se osvežite i dobijete dnevno preporučenu dozu vitamina D.



Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/ Informer

Povezane vesti:


>