Ostalo

Sme�no

Zdrava susamova so! Napravite Gomašio! (RECEPT)

Susam je mnogo više od začina, on je zapravo lek! Seme susama sadrži veliku koncentraciju fitosterola koji po hemijskoj strukturi liči na holesterol, a ima moć da redukuje nivo holesterola u krvi, poboljša imunitet i smanji rizik od nekih oblika karcinoma. Bitno je da ga dovoljno ima u ishrani. Zdrava susamova so! Napravite Gomašio!

Zdrava susamova so! Napravite Gomašio! (RECEPT) Screenshoot/Youtube




Susamovo ulje je dobro kao prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora. Smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a dobro je i za saniranje povreda, akni, čireva, opekotina. Za njegovo lekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, ali i zubobolje i zujanja u ušima, išijasa i poremećaja u dojenju znali su i stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi.

Osobe kojima nedostaje kalcijum treba da jednu kašiki ovog semena potope u 0,5 dcl jogurta, ostave da prenoći i ujutru pojedu na gladan stomak. Ovo koristiti jedan vremenski period bez preskakanja.

Za problem sa hemoroidima samelje se kašika susamovog semena i u to doda dve kašike vode, pa se meša dok se ne stvori pasta i onda se doda kašičica putera. Ovu smesu namazati na tost hleb i pojesti.

Jedna mešavina susama je veoma poznata i korisna. U davna vremena koristila se da pomogne ženama da poboljšaju funkcije svojih reproduktivnih organa. To je mešavina susama i meda koja predstavlja odličan izvor gvožđa, mangana, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Med i susam čine čuda za naš organizam leče razne bolesti i umiruju organizam. Ova mešavina je toliko zdrava da ni jedan dan ne bi smeo da prođe bez kašičice meda i susama. Koristeći ovu mešavinu možemo ublažiti bolove u stomaku, a posebno menstrualne. Kosti će nam reći hvala ako ovu mešavinu uvrstimo u našu svakodnevnu ishranu.

Postoji još jedna kombinacija susama, ali ovog puta slana. U pitanju je Gomašio- zdrava susamova so. Tako ćete dobiti dnevnu dozu kalcijuma koja je potrebna svakoj ženi.
 

Recept za humus, najbrži način! Najzdraviji namaz na svetu!





Potrebno:

Uglavnom su potrebna dva sastojka, jeftina i dostupna. Susam i morska so. Proporcije između susama i soli variraju, kreću se u rasponu od 10:1 do 20:1. Približne proporcije za odrasle variraju od 10:1 do 16:1.

- 14 kašičica semena susama
- 1 kašičica morske soli.


U odgovarajuću posudu sipajte susam i prelijte ga vodom. Dobro ga operite i nakon toga prespite u cediljku da bi se procedio. Opran i proceđen susam prebacite u tiganj i zagrejte na srednje jakoj vatri. Tostirajte ga nekoliko minuta, stalno mešajući drvenom kašikom vodeći računa da ne izgori (jer u tom slučaju postaje gorak). Vodite računa jer je susam veoma osetljiv na toplotu.

Prženi susam iz tiganja prebacite u pripremljenu posudu. U istom tiganju kratko propržite so, 1 – 2 minute, stalno mešajući.

U avanu možete tučkom izlupati pomešan susam i so ali ako ga nemate, to isto možete uraditi u blenderu ali vrlo, vrlo kratko da ne biste u potpunosti samleli susam. Čak jedan deo susama možete ostaviti sa strane i kasnije ga dodati u samleveni susam i so. 

Domaći gomašio čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj tegli najviše desetak dana.

Koristite ga umesto kuhinjske soli, kao sastojak jela koje pripremate. Upotrebite ga poput začina, sigurno će hranu učiniti ukusnijom (posebno supe, testenine i različite sosove). Gomašio je idealan u kombinaciji sa žitaricama, jer poboljšava njihov ukus, dajući im posebnu notu. Obogatite svaku sezonsku salatu kao i povrće pripremljeno na pari. Jednostavno uživajte u punoći ukusa i zdravim obrocima. Sigurno će upotpuniti ukus jela od mesa, ali i onih zasnovanih na ribi.

Još recepata možete pogledati OVDE.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>