Ostalo

Sme�no

Omar Šarif slavni libansko -egipatski glumac rođen na današnji dan! (VIDEO)

Omar Šarif slavni libansko -egipatski glumac rođen na današnji dan u Aleksandriji 1932. godine kao Mihael Demitri Šalhub! Pseudonim Omar je uzeo po američkom generalu Omaru Bradliju, dok šarif na arapskom znači plemstvo.

Omar Šarif slavni libansko -egipatski glumac rođen na današnji dan! (VIDEO) Screenshoot Youtube



Glumac Omar Šarif, kojeg su proslavile uloge u kultnim filmovima “Lorens od Arabije” i “Doktor Živago”, umro je 10. jula 2015. godine u 83. godini života. Glumcu egipatskog porekla uloga Šerifa Alija u filmu “Lorens od Arabije” iz 1962. godine donela je dva Zlatna globusa i nominaciju za Oskara. To mu je i bila i prva uloga na engleskom jeziku. Treći Zlatni globus dodeljen mu je tri godine kasnije, za ulogu Jurija Živaga u filmu “Doktor Živago”. 

Diplomirao je na Univerzitetu u Kairu kao diplomirani fizičar i matematičar. Nakon završetka školovanja radio je sa ocem u privatnom poslu. Godine 1953. započinje svoju glumačku karijeru,  ulogom u egipatskom filmu Sira Fil-Vadi (Jarko Sunce). 1955. godine prelazi iz hrišćanstva u Islam, uzima ime Omar El-Šarif i ženi se egipatskom glumicom Faten Hamama, što je samo uvećalo njegovu popularnost u arapskim zemljama. Brak, u kojem je dobio sina Tarek Šerifa 1957. godine, je trajao do 1974. godine. Njegov sin, Tarek Šerif je glumio u filmu Doktor Živago, kao Juri, kada je imao osam godina. Jedno vreme je bio u vezi i sa Barbarom Strajsend.

Omar Šarif je tečno govorio engleski, arapski, grčki i francuski, i pomalo se služio italijanskim i turskim jezikom. U avgustu 2003. godine osuđen je uslovno na mesec dana nakon što je udario policajca u Parizu u blizini jednog kazina. Morao je da plati 1700 dolara, kao i odštetu policajcu od 340 dolara. Nezvanično se priča da se nalazio na Al-Kaidinoj listi za odstrel jer je u jednom italijanskom filmu igrao Svetog Pavla.

Poslednji put se pojavio na velikom platnu 2013. u filmu "Rock the casba" Lejle Marakči. Preminuo je od srčanog udara u 83. godini, a pre toga je njegov sin objavio da boluje od Alchajmera.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>