Svet

Region

Nelson Mendela bi danas proslavljao svoj 96. rođendan

Nelson Mendela bio je prvi predsednik koji je na demokratski način izabran u Južnoj Africi, kao i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju, u periodu od 9. maja 1994. do juba 1999. godine, a na današnji dan proslavio bi svoj 96. rođendan.

Nelson Mendela bi danas proslavljao svoj 96. rođendan



Nelson Mendela rođen je 18. jula 1918. kao član kraljevske porodice koja je pripadala plemenu Tembu. Kada ga je ujak odredio za svog naslednika u plemenu, Nelson je dobio uvid u sudske procese unutar plemenu koji su ga impresionirali i tada se u njemu probudila želja da studira pravo i postane advokat. Sa 22 godine otišao je u Johanezburg odakle je završio koledž, a kasnije je upisao i studije pravnih nauka. 1944. godine priključio se Afričkom nacionalnom kongresu.

Bio je vrlo aktivan u političkom pokretu koji se borio za ostvarenje prava crne populacije i većine u Južnoj Africi. Nelson Mendela bio je jedan od osnivača Afričkog nacionalnog kongresa koji je organizovao razne sabotaže, a zbog takvih aktivnosti proveo je u zatvoru čak 27 godina, u periodu od 1963. do 1990. godine. To ga nije sprečilo u njegovim namerama, posle izlaska iz zatvora vratio se politici i bio aktivniji nego ikad.

Bio je omiljen zbog svog nerevanšizma prema belcima i zato što je svoj život posvetio ujedinjenju Južnoafrikanaca koji su vekovimo unazad živeli podeljeni po plemenima. 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Na dan rođenja Nelsona Mendele, Google mu posvećuje naslovnu stranicu, na kojoj možete pročitati mnoštvo izjava ovog velikog čoveka, a mi vam donosimo neke od njih:

"Niko se ne rađa mrzeći drugu osobu zbog boje kože, porekla ili religije."

"Ljudi moraju biti naučeni da mrze. Ako mogu biti naučeni da mrze onda će biti još sposobniji da vole, jer ljubav sa pojavljuje mnogo prirodnije u ljudskom srcu nego mržnja."

"Ono što se u životu računa nije samo puka činjenica da smo živeli, već razlika koju si napravio u tuđim životima definiše značaj tvog života."

"Obrazovanje je najjače oružje koje možemo koristiti da bismo promenili svet."

"Biti slobodan ne znači osloboditi se svojih okova, već život živeti tako da poštujete i slobodu drugih."

"Najveća radost življenja nije u tome da nikada ne posrneš, već da se uzdigneš i nastaviš svaki put kada padneš.


Autor: M.P.
Foto: Nelson Mendela Fondation/Debbie Yazbek

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>