Lepota

Ljubav

Kako da negujete kožu lica u četvrtoj deceniji?

Primetili ste da vaša koža više ne reaguje onako kako ste navikli. Pojavljuju se fleke, isušuje se, bore se stvaraju preko noći. Pomirite se s tim da više niste u cvetu mladosti i pronađite rešenje kako da je negujete.

Kako da negujete kožu lica u četvrtoj deceniji?



Budući da se nivo hormona ponovo menja, problemi sa aknama su sve manje izraženi. S druge strane, u ovom periodu, znakovi starenja postaju primetniji. Zbog pada nivoa estrogena koža može postati suva, naročito u područjima gde je najtanja (predeo oko očiju i čelo) pojavljuju se prve sitne bore.

Pojačanu dlakavost lica, naročito nausnice, bolje da ne spominjemo. Akumulirana oštećenja od sunca, plus pad nivoa estrogena, znači da se površinski sloj kože sporije regeneriše - koža gubi mladenački sjaj i gipkost.

Ukoliko se akne ipak pojave, one su obično cistične, bolnije ispraćene izraženijim crvenilom nego u mladosti. Više su locirane u donjem delu lica, na vratu, grudima i leđima nego u T-zoni, što je tipično za pubertet.

Na kraju, a opet zbog promene hormonalnog statusa, kod žena ove životne dobi češće se javlja rozacea - hroničan poremećaj kože koji karakteriše crvenilo lica, otekle i proširene vene.

Rešenje: Za tretiranje suve kože i sitnih bora dermatolozi preporučuju upotrebu laganih, hidratantnih krema protiv bora koje neće uzrokovati oticanje dela oko očiju, ili čak vazelina (naravno, u vrlo maloj količini!).

Za poboljšanje opšteg stanja kože, kao i za redukciju finih bora, nakon 35. godine svako jutro koristite eksfolijator (10 odsto glikolne kiseline) u obliku preparata za čišćenje lica ili kao hidratantnu kremu, a uveče namažite lice kremom sa retinolom.

Autor: B.B.
Izvor: vecernji.hr
Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>