Ostalo

Sme�no

Mary Anning - danas 215. rođendan nesalomive sakupljačice fosila

Mary Anning rođena je na današnji dan, 21. maja 1799. u malom mestu Lyme Regis na severnoj oblasti Engleske (Dorset), pre 215 godina. Potiče iz veoma siromašne porodice koja broji čak devetoro dece, od kojih su zrelo doba doživeli samo njen stariji brat Joseph i ona.

Mary Anning - danas 215. rođendan nesalomive sakupljačice fosila



Maryin otac Richard umire mlad 1810. godine, kada je ona imala samo 11 godina, ali je za života ipak uspešno preneo svoje veštine u pronalaženju fosila na ženu i decu. Nakon njegove smrti porodica Anning nastavlja da živi u velikoj bedi i siromaštvu, sve do 1820. godine, kada ih upoznaje pasionirani kolekcionar fosila general-pukovnik Thomas Birch koji smatrajući njihov siromašan život nepravdom 15. maja te godine organizuje trodnevnu aukciju i prodaje svoju kolekciju kako bi im pomogao.

Mala Mary je već tada bila poznata po istančanom vidu za pronalaženje fosila i polako je preuzimala posao od svoje majke Mary. U poslu ostaju bez jednog člana budući da brat Joseph tada pronalazi sebe u drugoj delatnosti.

Sa 12 godina pronašla je veliku čudnu lobanju ihtiosaurusa i kompletirala sve njegove delove čije je ostatke otkrio njen brat, a sa 21 je otkrila fosil pleziosaurusa - životinje zmijolikog vrata koja je umesto nogu imala duga tanka peraja. Zaslužna je za otkriće i prvog britanskog pterodaktila, a prepoznala je i opisala fosilizovani fesec dinosaurusa. Drugi su se kitili slavom ove Britanke, dok je ona prodavala fosile da bi zarađivala za život. Bila je nesalomiva i uporna.

Veština i posvećenost fosilima koju su posedovali svi članovi porodice Anning omogućavala im je egzistenciju i nakon očeve smrti, ali ipak nedovoljno da bi se otrgli od siromaštva. Iako je znala o fosilima više nego mnogi učeni muškarci toga doba, njeno mišljenje nije bilo cenjeno i većina Marynih otkrića završila je u muzejima sa potpisom anonimnog pronalazača. Godine su prolazile, a ime Mary Anning je polako  bledelo, što zbog njenog pola, što zbog društvenog statusa zbog kog je vladalo verovanje da siromašna i neobrazovana žena može posedovati znanja i veštine neophodne za takva otkrića. Tek 1840. godine je prvi put fosil nazvan u njenu čast: Acrodus anningiae (vrste praistorijskih riba).

1846. godine obolela je od raka dojke, pa je Geološko društvo Londona prikupljalo priloge kako bi joj pomoglo u troškovima lečenja. Težak život u siromaštvu i neprestanu borbu za bolje sutra, bez pravog i značajnog priznanja za sve što je učinila za doprinos nauci Mary je završila prerano, u svojoj 48. godini (9. marta 1847). Posthumno su joj odata brojna priznanja, neka odmah po smrti, a neka znatno kasnije.

Autor: B.B.
Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>