Ostalo

Sme�no

Ostavite zimu iza vas! Večeras se prelazi na letnje računanje vremena

Još jedan od znakova da je zima iza nas. Večeras pomeramo kazaljku na časovniku jedan sat unapred, pa se prelazi na letnje računanje vremena. Tako da, 30. marta u 2 sata ujutru kazaljke idu unapred.

Ostavite zimu iza vas! Večeras se prelazi na letnje računanje vremena



U Zakonu o računanju vremena letnje vreme ove godine počinje u nedelju 30. marta, i to tako što se vreme pomera sat unapred, sa 02:00 ujutru na 03:00 ujutru. Sama svrha pomeranja vremena je u suštini bila ušteda električne enrgije, a kod nas je prvi put uveden Zakon o računanju vremena 27. marta 1983. godine. Novi zakon je donet 2006. godine, pa smo naše račinanje uskladili sa Evropskom unijom.

U svetu vreme se pomera u poznu zimu ili rano proleće, a vraća u jesen, i iako je zvanično jedan sat u pitanju vreme se pomera na lokalnom nivou. Prelazak na zimsko i letnje vreme prvi put se pojavljuje 1926. godine, uvele su ga zemlje na severu Evrope.

Konačna odluka zemalja Evropske unije je da, kao i ostale države Evrope, početak letnjeg vremena bude u poslednjoj sedmici marta, a završetak poslednje sedmice u oktobru.

Tako da, nemojte da zaboravite, večeras pomerite kazaljku sat unapred i ostavite zimsko vreme i zimu iza sebe!

Autor: A.K.
Foto: fotographic1980/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>