Zdravlje

Ljubav

Iznenađujući razlozi zbog kojih vam je naduven stomak

Često ste naduveni i neugodno se osećate? Proverite činite li možda neke od navedenih stvari i sami sebi uzrokujete probleme.

Iznenađujući razlozi zbog kojih vam je naduven stomak



Naduven i bolan stomak za mnoge je, nažalost, svakodnevica. Nekada to može ukazivati na neke ozbiljnije probleme i dobro je da posetite lekara. No, nekada naduvenost izazivamo sami, a da toga nismo ni svesni. Donosimo vam pregled četiri ne tako očekivana razloga zbog kojih ste možda često naduveni.

Hrana
Ovo i nije preterano iznenađujući razlog jer sasvim je logično da pogrešan izbor hrane uzrokuje naduvenost. No, mnoge iznenadi kada saznaju da i zdrava hrana naduva. Primera radi, određeno povrće poput kelja ili kupusa uzrokuje nadutost kao i neke celovite žitarice. Morate otkriti šta vam pa onda to izbaciti iz ishrane.

Gutanje vazduha
Ako ste sad pomislili da vi ovo ne radite, prevarili ste se. To svi radimo vrlo često, a da toga nismo ni svesni. Činimo to svaki put kada pijemo piće na slamku, kada žvaćemo žvakaću gumu ili jedemo bombone, kada grickamo nokte ili kada jedemo i pričamo na telefon istovremeno. Sve to uzrokuje nesvesno gutanje vazduha, a to pak dovodi do nadutosti stomaka.

Drastične dijete
Dijete bi trebalo da smanje stomak, ali događa se upravo suprotno. Zbog naglih promena u prehrani i smanjenoj količini hrane, u probavnom sistemu događaju se 'tektonski poremećaji' pa creva reaguju nadutošću. Upravo zato savetuju se konsultacije s doktorom pre negoli krenete na dijetu, a i svaku dijetu potrebno je uvoditi postepeno.

Stres
Zar ste mislili da će ova tema proći bez stresa?! Istraživanja pokazuju da je upravo stres glavni uzrok probavnih smetnji, uključujući i nadutost. Kako pojašnjavaju stručnjaci, stres čini creva dodatno osetljivim pa svaka loša navika šteti više nego inače. Tome pridonosi i lučenje hormona koji remete normalnu ravnotežu u telu. Istraživanja pokazuju i da žene češće imaju tih problema zbog stresa.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>