Ostalo

Sme�no

Otvaranje pozorišta od 700 miliona dolara (Foto)

Dve hiljade odabranih gostiju će  prisustvovati svečanosti zvaničnog otvaranja Druge scene pozorišta Marinski u Sankt Peteterburgu, čija je desetogodišnja izgradnja koštala fantastičnih 700 miliona dolara.

Otvaranje pozorišta od 700 miliona dolara (Foto)



Kao zvezda koncerta najavljen je čuveni španski operski tenor Plasido Domingo, a još bi trebalo da nastupe Ana Netrebko, Ulijana Lopatkina, Dajana Višnjeva i druge vedete ruske opera i baleta.

Novu zgradu teatra izgrađenu u neposrednoj blizini Pozorista Marinski iz 19. veka, projektovali su francuski arhitekta Dominik Pero i Kanađanin Džek Dajmond, dok je šef projekta Valerij Georgijev kojeg smatraju najvećim živim dirigentom.

Mnogi ugledni kulturni radnici, među kojima i direktor čuvenog Muzeja Ermitraž Mihail Pjotrovski, ocenili su izgled nove zgrade kao "potpuni arhitektonski promašaj", jer svojim modernim stilom u potpunosti odudara od klasične gradnje drevnog carskog grada, dok je od gradskog odbornika Alekseja Kovaljeva potekla ideja da zgradu treba srušiti, a Georgijeva otpustiti.

Novo pozorište je jedan od nekoliko kapitalnih projekata koji bi trebalo da pokažu dostignuća današnje Rusije uporedo sa organizovanjem Zimskih olimpijskih igara u Sočiju iduće godine.

Izgradnju zgrade pozorišta pratili su različiti problemi, a najopasnija pretnja mogla je da bude nedostatak novca, jer je planirani budžet odavno probijen, pa je nastojanje vlade da se gradnja ipak završi bilo od ključne važnosti.

Georgijev se tokom izgradnje u kojoj su promenjena tri izvođača radova, suočio i sa nezadovoljstvom baletskog ansambla zbog niskih plata i loših uslova rada, dok je unutrašnjost pozorišta ukrašavana zlatnim detaljima.

Višegodišnje renoviranje čuvenog moskovskog Baljšoj teatra koje je okončano prošle godine koštalo je oko milijardu dolara.



Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>