Ostalo

Sme�no

Mary Leakey: Na današnji dan rođena je žena koja je pronašla ostatke prvog čoveka (Foto)

Britanski arheolog i antropolog Meri Liki je u vulkanskim stenama pronašla okamenjene tragove prvog čovekovog bića.

Mary Leakey: Na današnji dan rođena je žena koja je pronašla ostatke prvog čoveka (Foto)



Duboko se zamislila nad saznanjem da je taj davnašnji predak čoveka (hominid) koračao po vulkanskom pepelu u potrazi za hranom da je moguće da je na tren zastao i osvrnuo se kako bi proverio da li mu preti opasnost, a potom nastavio dalje da korača u potrazi za hranom. Iza tog, tako jednostavnog, a potresnog saznanja,  zapisala je: „Ovaj pokret, tako snažno ljudski, prevazilazi vreme. Pre 3,7 miliona godina daleki predak je iskusio – baš kao vi i ja – trenutak sumnje.”

Taj pogled preko ramena odredio je njegov hod u prošlim vremenima.


lobanja koju je Mary otkrila 1959. godine, a stara je preko 1.75 miliona godina

Sin Meri Liki je 1969. godine pronašao u Keniji prvu kompletnu lobanju hominida, koji je u naučnoj klasifikaciji označen kao vrsta ausralopitekus – južni majmun.

Nauka danas raspolaže nizom dokaza koji su svedočanstva o neprekidnoj borbi čoveka da se prilagodi prirodi i prirodu prilagodi sebi i svojim potrebama.

Zajedno je radila sa svojim mužem Luisom, sa kojim je razvila sistem za razvrstavanje kamenih alatki, a posle njegove smrti postala je vodeći paleoantropologist.

Meri Liki rođena je u Londonu 6. februara 1913 godine, a svoje putovanje po ovom svetu završila je 9. decembra 1996. godine.

Autor: S.P.
Izvor: Wikipedia
Foto: google

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>