Ostalo

Sme�no

Neustrašivi Feliks skočio sa ivice svemira i ušao u istoriju! (Foto)

Ekstremni sportista i padobranac Feliks Baumgartner oborio je večeras ukupno tri svetska rekorda i ispisao novu stranicu istorije.

Neustrašivi Feliks skočio sa ivice svemira i ušao u istoriju! (Foto)



43-godišnji Austrijanac postao je prvi skakač koji je probio zvučni zid u slobodnom padu, nakon što je njegov skok u prethodnih nekoliko dana usled jakog vetra tri puta odlagan.



Feliks je skočio sa ivice orbite, sa visine od 39.068 metara. Slobodan pad trajao je 4,20 minuta, iako je procenjeno da će trajati oko 5,5 minuta. Neverovatno hrabar Feliks uspešno se spustio na zemlju živ i zdrav, iako je sam skok do poslednjeg momenta bio neizvestan.



Pre skoka poručio je roditeljima koji su pratili ovaj poduhvat iz kontrolne kabine da uskoro stiže kući, a sve fanove na Tviteru obradovao je porukom: "Ovo je prelepo! Svete, divan si!".





Već 32 sekunde nakon skoka Feliks je probio zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao iznosila je 1.174 kilometra na čas. Prilikom pada, Feliks je komunicirao sa prisutnima u kontrolnoj kabini, ali i sa celom planetom koja je pratila prenos.

Prvi padobran, od ukupno četiri, aktivirao je sam Feliks, nakon čega je usledio gromoglasan aplauz. Ostali su se otvarali postepeno u predviđenim rokovima, a Feliks se na teritoriji Novog Meksika, kao veliki profesionalac i iskusan padobranac, uspešno prizemljio na nogama, što je slučaj u 50 odsto obučenih padobranaca.



Prenos je emitovan sa vremenskom zadrškom od 20 sekundi, kako bi, za slučaj da nešto krene po zlu, bio prekinut.

Nakon 7 godina planiranja i 5 godina pripremanja za ovakav neverovatan i pre svega rizičan poduhvat, Feliks Baumgartner upisao je svoje ime u istoriju.



Ovaj bezgranično hrabar čovek, vredan divljenja, već ima u planu sledeću misiju, a šta će to biti - željno iščekujemo.

Čestitamo mu na hrabrosti!

Autor: B.B.
Foto: Twitter, Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>