Region

Svet

Džoni Štulić pokreće tužbu protiv beogradskog izdavača!

Legenda jugoslovenske rok muzike Branimir Džoni Štulić, vođa kultne grupe “Azra”, pred Višim sudom u Beogradu pokrenuće parnicu protiv izdavača TD “Plato books” iz Beograda zbog kršenja autorskih prava. To je najavio advokat slavnog muzičara Stevan D. Janković.

Džoni Štulić pokreće tužbu protiv beogradskog izdavača!



“Tužba se odnosi na kršenje autorskih prava i ugovornih obaveza Štulića i izdavača “Plato books” iz 2010. godine kada su ugovorili ekskluzivan otkup 1.000 kompleta po 14 knjiga i dva nosača zvuka sa poslednjih, do tada neobjavljenih, Azrinih koncerata u Banjaluci i Mostaru.

Pošto je prodao ugovorenu količinu u kratkom roku, “Plato” je bez dozvole autora nastavio da štampa knjige i nosače zvuka, i prodaje ih u zemlji i inostranstvu sve do danas, kršeći tako autorska prava Branimira Štulića”, izjavio je  Štulićev advokat Stevan D. Janković navodeći da muzičar traži i naknadu materijalne i moralne štete.

Reč je o 14 knjiga izabranih dela, Štulićevih prevoda antičke književnosti, tekstovima pesama “Azre”, autobigrafiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova na koje je legendarni muzičar utrošio više od dve decenije svog dobrovoljnog izgnanstva. Promocija opusa ovog ‘rok mistika’ izazvala je nezapamćeno inetresovanje u Srbiji.

Vođa zagrebačke “Azre”, jedne od najpopularnijih i najuticajnijih grupa u Jugoslaviji, od devedesetih godina živi povučeno u gradiću Houten u Holandiji bez ličnih dokumenata. Odbija da daje intervjue i da se vrati na ove prostore, a pre tri godine Ivica Dačić ponudio je Štuliću srpski pasoš.

Branimir Džoni Štulić saopštio je ranije da će njegovi advokati tužiti “Kroaciju rekords” i da će tražiti oko 25 miliona evra odštete za krađu autorskih prava. Do 1991. godine, kako je naveo, potražuje 12 miliona evra, a od 1991. do danas još toliko.

Autor: S.P.
Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>