Region

Svet

Region

Parada oduševila beogradsku publiku (Video)

Film Srđana Dragoevića "Parada" prikazan je premijerno sinoć u velikoj dvorani Sava Centra.

Parada oduševila beogradsku publiku (Video)



Glavne uloge igraju Miloš Samolov (gej aktivista), Nikola Kojo (ratni veteran) i Hristina Popović (njegova verenica).

Glumci su u salu stigli po crvenom tepihu, a posle gotovo dvosatne projekcije poklonili su se gledalištu koje je burnim aplauzom pozdravilo tridesetak članova ekipe, s Dragojevićem na čelu.

U velikom ansamblu su Goran Jevtić, Nataša Marković, Mladen Andrejević, Relja Popović, Radoslav Milenković i drugi srpski glumci, kao i gosti iz regiona - Goran Navojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski, koji su doputovali na premijeru i dobili ovacije za svoje uloge.

Na kraju je poznati slovenački muzičar Zoran Predin ("Lačni Franc") otpevao "Bilećanku", jednu od pesama iz veoma raznovrsnog muzičkog repertoara koji se čuje u "Paradi".

Odavno na nekom domaćem filmu nije bilo toliko glasnog smeha kao večeras. Dragojević je odlučio da jednu tešku i osetljivu temu prikaže uz puno humora, ali tim jače deluje tragična završnica.

Pokušaj organizovanja gej parade kao okosnica filma predstavlja samo povod za širu sliku društva u kome dominiraju predrasude i nasilje. Autor je "Paradu" opisao kao tragikomediju koja ukazuje na problem, ali nudi i rešenje, a to su ljubav i tolerancija.

Film, u produkciji "Delirijuma" iz Beograda, sufinansirala su ministarstva kulture i filmski centri Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, a dobio je i sredstva evropskog fonda "Eurimaž".

Za "Paradu" je spremljeno deset kopija za distribuciju po Srbiji. Slede premijere u Banjaluci 10. i Zagrebu 28. novembra, a zatim u Sloveniji i Crnoj Gori.



Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>