Region

Svet

Šaban Šaulić: SOKOJ mi duguje milione

Pevač Šaban Šaulić je ogorčen na Organizaciju muzičkih autora Srbije (SOKOJ) jer su ga, kako kaže, oštetili za milione dinara i najavljuje tužbu protiv njih.

Šaban Šaulić: SOKOJ mi duguje milione



"Udruženje SOKOJ za prošlu godinu od autorskih prava uplatilo mi je na račun 61.000 dinara, dok autori za koje niko nikad nije čuo dobijaju po dva, tri miliona kvartalno. Pri tom oni rade muziku koja se u Srbiji ne sluša i to svi znamo, dovoljno je samo da uključite bilo koju radio-stanicu! To je sramota!", rekao je Šaban.

"Nekolicina ljudi u vrhu organizacije udruženo radi na ovoj pljački. Mislim da čak nemaju zaštitu od nekog sa strane, već su međusobno tesno povezani. Teško ih je kontrolisati, oni se pravdaju „košuljicama“ (liste izvedenih dela, prim. aut.) na radio-stanicama i time što navodno nisam prijavio delo. Zar treba da prijavim pesmu kao što je „Dođi da ostarimo zajedno“, koja je prevedena na tri jezika?!", ogorčeno je izjavio Šaban.

Iz PR službe SOKOJ-a su prokomentarisali: "Da bi autor dobio autorski honorar, korisnik muzike mora da dostavi SOKOJ-u potvrdu da je muzičko delo izvedeno. Finansijski dokument za SOKOJ su muzičke „košuljice“. Osim dostavljenih muzičkih „košuljica“, korisnik treba i da plati SOKOJ-u autorsku naknadu. Prikupljena autorska naknada raspoređuje se na osnovu pravnog akta Pravilnika o raspodeli. Od više od 9.000 domaćih autora i nosilaca autorskih prava koje SOKOJ štiti, sigurno da ima izvestan broj nezadovoljnih autora. Imaju pravo žalbe organima SOKOJ."

Organizacija muzičkih autora Srbije se izgleda ne obazire na to što je Šaban kralj narodne muzike, po njima, svaki umetnik mora da ispoštuje proceduru i prijavi da je umetničko delo izvedeno.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>