Region

Svet

Bogdan Obradović o prekidu saradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića: Nole je utegnut ko praćka!

Novak Đoković, nedavno je raskinuo saradnju sa dugogodišnjim trenerom, Goranom Ivaniševićem. U medijima su odmah pokrenute spekulacije, a Bogdan Obradović, u emiisiji na televiziji K1, objašnjava razloge zbog kojih se najbolji teniser sveta odlučio na ovakav potez.

Bogdan Obradović o prekidu saradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića: Nole je utegnut ko praćka! Foto: Printsreen Youtube/K1 TV



- Svi smo mi jedna velika porodica, ali u tom nekom trenutku, koliko ćeš vremena ti sa nekim provesti, to te život ne vodi. Oni će i dalje biti tu zajedno, Goran je rekao da će on i Novak ostati prijatelji do kraja života, istu rečenicu je izgovorio i Đoković. Bio sam na konferenciji za štampu nakon raskida saradnje i na treningu, tako da sam video atmosferu. Novak je totalno utegnut, pozitivan, potpuno je okrenut ka karijeri, taj kondicioni deo koji je radio je fenomenalan, utegnut je kao praćka. On je apsolutno spreman za nastavak sezone - kaže Obradović, a onda se osvrnuo i na Novakove lošije partije u poslednje vreme:

- Te rezultate nije on očekivao, ali desilo se, sa druge strane je sve uradio da bi tu nešto promenio. Nije sačekao da se sezona odmotava, pa da razmišlja o tome. Došao je do tog preseka i rešio da promeni nešto, što je u ovom trenutku jako dobro.                               
- Kada imate dva čvrsta materijala, tu počinje njihov dodir, sučeljavanje i stvaranje dosta varnica. Ako primetite da se već pali vatra, onda to nije dobro. Niko tu ne kaže da je neki od ova dva materijala lošiji, nego jednostavno ne funkcioniše više kako treba i onda je najbolje promeniti.

Ameli Morezmo ili Končita Martinez u timu Novaka Đokovića?

- Ameli Morezmo je radila sa Endijem Marejem i to je funkcionisalo, ali je on takođe radio sa svojom majkom pa se negde navikao. Pitanje je kako bi se ovde uklopila. Končita Martinez,  je već vodila Dejvis kup reprezentaciju Španije i odlično se pokazala. Zimonjić je sada takođe sa njima. Ko će imati ulogu zvaničnog trenera, to će odlučiti Novak - kaže Bogdan, koji smatra da apsolutno ženski trener bi mogao da deluje umirujuće na Novaka: 
- To je do samog igrača, šta on zapravo želi i hoće, ali mislim da može žena da ga isprati. One imaju saznanja kao i muškarci, čak mislim da žene mogu nas bolje da razumeju emotivno, kao i da stabilizuju. Ono što muškarci ne mogu da urade, to sigurno mogu žene. Mislim da apsolutno može da funkcioniše. Možda Novaku i treba taj umirujući deo, gde bi ga žena izbalansirala drugačije. Sve je to do Novaka, šta će njemu prijati. 
Na pitanje, da li Zimonjić može da zameni Ivaniševića, Obradović kaže:

- Zimonjić je i doveden sada radi toga. Takođe, tu je i Marko, brat Noletov, koji ga u suštini najbolje poznaje i koji je godinama bio sa njim na turnirima. Marko voli tenis, radi kao trener i ima dovoljno iskustva, tako da zašto da ne. 
Novak nije imao nikavu zamenu za Ivaniševića.

- Novak je zadržao rutine i nema nikakvih promena. Ko će biti trener, za to ipak mora da prođe vreme. Dokaz toga da on nema nekog u rezervi je to da je sjajno funkcionisao sa Ivaniševićem, da je imao nekoga u glavi, već bi ga pripremao. Osetio je jednostavno, da nakon loših rezultata i nekog zasićenja, došlo je vreme za promenama - dodaje Obradović.

Novak mora da brani dosta bodova

- On je na to navikao. Motiv mu je da odbrani poene, ali i da se zadrži na prvom mestu, dokazao je da može sa pritiscima da se nosi. Novak je i dalje surovi profesionalac. Sa svim što ima iza sebe, šta je napravio i uradio, mene šokira što on i dalje želi da se bavi tenisom i bude profesionalac. On je izašao iz bilo koje forme logičnog razmišljanja, do kada bi to trebalo da bude. On više nema protiv koga da se bori i nema koga da juri, prevazišao je sve. Juri samog sebe, a to je najteže. Čak i za Olimpijske igre je izjavio da bi mogao da učestvuje i na sledećim igrama. Nosio se sa svim pritiscima i nije ga ništa poremetilo - kaže Obradović i otkriva na čemu bi radio sa Noletom, ukoliko bi on postao njegov trener.
- Na servisu, mislim da tu može da napreduje. Nemoguće je da budeš dobar na  tri udarca, a da na servisu ne budeš na tom nivou. Postoji prostor kod njega da se to može uraditi. Siguran sam da će ko god bude radio s njim, truditi se da to usavrši. Svi treneri gledamo to drugačije, jer imamo potpuno drugačiji pristup Novaku. Nadam se da će sa te strane naći taj zajednički jezik i viziju koju ima sa budućim trenerom.

Obradović smatra da je Ivanišević više odgovarao Novaku od Bekera po senzibilitetu

- Odrastanje i duhovno shvatanje. Šale, zezanje, sav onaj život koji se odvija oko samog treninga. Ako Novak trenira sat i dvadeset minuta, vama ostaje puno sati da živite život i da pronađete taj zajednički jezik sa nekim s kim provodite vreme. Bilo je dosta njegovih šala tokom aviona, treninga, itd. U svemu tome je život. Beker je sjajan, ali dolazi iz nekog drugog sveta. Novak se mnogo više smeje tim stvarima koje je Beker radio, nego što Beker razume o čemu se radi. Novak izuzetno želi da ima dobru atmosferu oko sebe i tome jako vodi računa - dodao je. 

Teniski stručnjak objašnjava i zbog čega Novak želi da izbegne igranje turnira na drugim podlogama

- Njemu je totalni fokus na Olimpijskim igrama koje se igraju na zemlji. Pobegao je iz Amerike za Evropu da bi krenuo da trenira ovde i da bi se spremao za put u toku sezone i da bi što više vremena proveo na zemlji pre OI. Zbog toga se povela priča da neće igrati na Vimbldonu, već da će igrati na Rolan Garosu kako bi mu fokus ostao na zemlji. Olimpijske igre dolaze posle niza turnira, a on možda želi da izbegne druge podloge kako bi imao što više turnira na zemlji - zaključio je Bogdan Obradović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>