Ostalo

Sme�no

Mađarski gulaš: Jedno od napopularnijih jela s mesom na svetu! (RECEPT)

Mađarski gulaš jedno je od napopularnijih jela s mesom na svetu! Obično se služi s rezancima, krompirom ili pirinčem, a sve je popularnija kombinacija gulaša i brusketa.

Mađarski gulaš: Jedno od napopularnijih jela s mesom na svetu! (RECEPT) Screenshoot/Instagram



Veruje da prvi recepti za gulaš potiču iz devetog veka, kada su je navodno jeli pastiri na prostorima današnje Mađarske. Ovo jelo je dobilo ime od reči gulya, što znači "krdo stoke", dok sam gulyás znači — stočar.


Vremenom je ono steklo ogromnu popularnost u svetu, a posebno je omiljeno u Evropi i, naravno, u komšiluku, pa je tako jedno od omiljenih jela i u našoj zemlji. Ono što mnogi na našim prostorima propuštaju da dodaju gulašu jeste beli luk, koji se ubacuje pred kraj pripreme i obogaćuje gulaš sasvim novim i punijim ukusom.

 

Mađarski gulaš


Sastojci:

 

700-800 grama junetine
pola kilograma crnog luka
2 čena belog luka
ulje
mlevena paprika po ukusu
lovorov list
so, biber, suvi začin po ukusu







Priprema


Na dobro zagrejanom ulju i tihoj vatri izdinstajte sitno seckani luk dok ne omekne, pa dodajte meso iscečeno na kockice. Promešajte i začinite paprikom, solju, suvim začinom i biberom, pa ponovo promešajte.


Posle pet minuta sipajte vodu tek toliko da pokrije meso, pa krčkajte na umerenoj vatri dok meso ne bude mekano. Do tad će se gulaš zgusnuti, pa onda dodajte beli luk i lovorov list. Promešajte i ostavite da krčka još pet minuta.


Služite uz krompir, testeninu, pirinač...

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Glossy

Povezane vesti:


>