Ostalo

Sme�no

Turski specijalitet: Sultan kebab! Meso i povrće! (RECEPT)

Turski specijalitet, Sultan kebab! Meso i povrće! Potrebno vam je malo vremena za rezanje i pripremu povrća ali sve ostalo će vam lako i brzo ići od ruke, a rezultat će vas naravno oduševiti. Ne sumnjamo da će i vaši ukućani biti veoma zadovoljni ovakvim ručkom ili večerom.

Turski specijalitet: Sultan kebab! Meso i povrće! (RECEPT) Screenshoot/Youtube/Hanumina kuhinja



Ukoliko želite da fascinirate nekog posebnog gosta ili samo svoje ukućane, slobodno pripremite Sultan kebab, a potrebno vam je:

500 g piletine 
2 glavice crvenog luka
2 šargarepe
3 crvene paprike
1 tikvica
2 kaškice paste od belog luka ili 2-3 čena belog luka
150 g graška (odmrznut ili iz konzerve)
1 vrhom puna kašika koncentrata od paradajza
1 kocka pileća
150-200 g turskog belog sira ili feta sira
8 listova jufke za pite ili štrudle


Bešamel umak:

40 g maslaca
25 g brašna
250 ml mleka
prstohvat muškatnog oraščića
so, biber


Za posipanje i premazivanje:

50 ml maslinovog ulja
60 g narendane ili naseckane mozzarelle
60 g narendanog emmentalera  

 

Recept za sočna pileća krilca na kineski način!

Bakine savršene, punjene profiterole! (VIDEO)




Priprema:

1) U prvom koraku meso i povrće izrežite na sitne kockice. U jednoj tavi zagrejte dosta maslinovog ulja i popržite prvo meso. Zatim ga izvadite pa pržite povrće ovim redosledom: luk,šargarepa, paprika, tikvice.

2) Dodajte koncentrat paradajza, pastu od belog luka (ili sitno naeckanog luka) i kocku za supu.

3) Nakon što ste povrće dinstali oko 5 min i vratili meso unutra, stavite poklopac na tiganj, smanjite vatru i dinstajte sve skupa 5-10 min dok povrće ne omekša.

4) Negde pred kraj dodajte i grašak. Njemu je potrebno oko 5 min da se skuva. So i biber dodajte samo po potrebi jer je kocka inače dovoljno slana.

5) Pripremite jedan veliki pleh od rerne i obložite ga pek papirom.

6) Pripremite i jednu posudu (promer 15 cm, dublijna 5 cm). Stavite 2 lista u zdelu tako da se u sredini preklapaju. Napunite ih do pola sa filom. Zatim dodajte malo turskog sira pa još fila skoro do vrha. Listove zatvorite kao u videu pokazano. Svaki list premažite maslinovim uljem što dno prilikom pečenja čini hrskavim ali ovo je opcionalan korak.

7) Zdelu preokrenite i stavite kebabe na pleh. Kad ste napravili 4 kebaba (od ukupno 8 listova jufke), pripremite bešamel umak.

8) U loncu rastopite maslac i sačekajte da dobije malkice boje (pazite da vam ne zagori). Dodajte brašno, podinstajte kratko pa uz stalno miješanje dodajite mleko. Na početku ćete imati dosta grudvica u umaku ali samo nastavite da mešate i sve će se lepo izjednačiti. Začinite muškatnim oraščićem, solju i biberom.

9) Kebabe obilato premažite bešamel umakom i pospite mozzarellom i emmentalerom.

10) Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni gornji/donji grejači 25-30 min dok ne poprime lepu boju i postanu hrskavi. Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

Pripremu pogledajte u video snimku:

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Hanumina kuhinja

Povezane vesti:


>