Zdravlje

Ljubav

Dijeta vam nikako ne uspeva? Možda su ovo razlozi!

Dijeta vam nikako ne uspeva? Možda su ovo razlozi! Ako činite sve što smatrate važnim kako bi došli do željene telesne težine, a ipak niste zadovoljni rezultatom, možda nesvesno ponavljate iste greške. 

Dijeta vam nikako ne uspeva? Možda su ovo razlozi! Svet Plus



Ako ste već bili na dijeti poznato vam je da ona zahteva pritisak, odricanje i trpljenje. No, mršavljenje bi trebalo da bude slobodan izbor, a samo će ta odluka garantovati uspeh. Važno je shvatiti da se radi o dugotrajnom procesu promene životnog stila i odnosa prema sebi.

EVO ŠTA MOŽE DA USPORI MRŠAVLJENJE:

1. Stres 

Sva novija istraživanja pokazuju kako stres na poslu ima direktan biološki uticaj na zaposlene i povećava rizik od srčanih bolesti. Takođe, navodi se često kako on i debljina idu ruku pod ruku, a pretpostavljate, radi se o hormonima.

Stvar je jednostavna - hronični stres izaziva neuravnoteženost hormona i tako usporava rad metabolizma. Usled ovog procesa, organizam otpušta prevelike količine hormona kortizola koji uzrokuje neugodan osećaj gladi u želucu... osim ako se nešto stalno gricka. Zaključujemo da se radi o lažnom osećaju gladi koji uzrokuju hormoni.

2. Premalo spavate 

Kvalitet i kvantitet sna jednako su bitni kao i hrana koju unosite u svoj organizam. Recimo, razlog zašto bi trebalo da posetite lekara može da bude jer se budite s glavoboljom ili suvim ustima čak i nakon sedam ili osam sati sna.

Neka istraživanja pokazala su da oni koji su odmorni i koji imaju kvalitetan san, manje žude za hranom bogatom jednostavnim šećerima, a samim tim i umanjuju mogućnost nakupljanja neželjenih kilograma.

3. Alkohol 

Alkohol sadrži samo prazne kalorije koje ne nude ništa osim par centimetara oko struka... Istraživanja pokazuju da alkohol sprečava odvijanje procesa sagorevanja masnoća i poigrava se s radom metabolizma.

4. Brzo jedete 

Potrebno je otprilike 20 minuta kako bi impuls javio mozgu da je želudac pun. Ako jedete brzo tih 20 minuta, u sebe ćete uneti mnogo više hrane​ ​nego što je potrebno.

5. Ne brojite kalorije 

Sve više​ ​istraživanja pokazuje da nisu sve kalorije stvorene jednako. Pogotovo kada se radi o grickanju, možda ćete jesti mnogo više nego što ste svesni - što zauzvrat može da zaustavi vaš napredak gubitka težine.

Više pažnje posvetite brojanju kalorija dok grickate za vreme gledanja televizije ili čitanja knjige.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Ordinacija.hr

Povezane vesti:


>