Ostalo

Sme�no

NIŠKI ROMSKI NIŠVIL: Romantičarska priča!

Negde između podatka da je 1960. godine  Niš imao 131. violinistu  i neverovatne činjenice da danas nema nijednog violinistu romskog porekla , smestila se umnogome istorija muzičke scene ovog grada. NIŠKI ROMSKI NIŠVIL - romantičarska priča!

NIŠKI ROMSKI NIŠVIL: Romantičarska priča! Promo



Negde između podatka da je 1960. godine  Niš imao 131.violinistu  i neverovatne činjenice da danas nema nijednog violinistu romskog porekla , smestila se umnogome istorija muzičke scene ovog grada.”Niški  romski Nišvil” je u stvari, dokumentaristički zapis o do sada neispričanoj priči o korenima muzičkog imidža Niša. A reč je o romantičarskoj priči o najpoznatijim niškim romskim muzičarima koji su u krajnjem i stvarali nišku muzičku scenu i sve što se u ovom gradu vezuje za muziku.

Počev od  štrajh orkestara, salonskih, radijiskog orkestra, KUD-ova, pozorišnog operskog orkestra, filharmonije do današnjeg niškog Simfonijskog orkestra. A sa druge strane to je gotovo tabu tema niškog gradskog muzičkog establišmenta. Otvaranjem ove priče u stvari postaje jasno da se Nišvil nipošto nije slučajno desio baš Nišu!

Emisiju potpisuju – kao autor i urednik Olivera Pančić, kao direktor fotografije Vasko Vasović, a kao montažer Ksenija Savićević.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>