Zdravlje

Ljubav

Tri savršena topla napitka za zimske dane!

Momenat kada sa hladnog uđete u topli dom, ništa lepše! Toplota vam se širi celim telom ali nešto nedostaje... recept za tri savršena topla napitka za zimske dane!

Tri savršena topla napitka za zimske dane! Svet Plus



Zlatno mleko

Zlatno mleko ili kurkuma latte je napitak koji postaje sve popularniji - kako zbog svojih brojnih benefita, tako i zbog svog drugačijeg ukusa. Kurkuma je odlično protivupalno sredstvo i pravi začin zdravlja koji poboljšava probavu, ublažava bolove u zglobovima i sprečava bolesti srca. Koristan je za hematopezu, debelo crevo, nervni sistem i koštano tkivo. Ovaj napitak ima blagotvoran učinak na jetru i uklanja toksine. Vrlo je delotvoran kod artritisa i artroze, jer se konzumiranjem takozvanog zlatnog mleka povećava pokretljivost zglobova. Kurkuma i i ovaj napitak su vrlo popularni kod lekara ruske alternativne i klasične medicine. Više o kurkumi pročitajte OVDE.

Potrebni sastojci:

Za pastu od kurkume - 40 g kurkume u prahu i 100-150 ml vode
Za ostatak pića: mleko, med po želji, vanila štapić, cimet, anis i ostali začini (po želji)


Priprema:

Prvo pripremite pastu od kurkume - pomešajte kurkumu sa vodom i stavite da provri, uz stalno mešanje. Kuvajte 7-8 minuta, smesa treba da bude gustine poput jogurta. Mleko prokuvajte na tihoj vatri, i dodajte vanila štapić i druge začine koje volite. U jednu šoljicu dodajte kašičicu paste od kurkume i prelijte mlekom. Dodajte med po ukusu. 


Čaj od đumbira i limuna

Prirodnim putem možemo smanjiti nadimanje, osećaj težine u želucu i olakšati druge stomačne tegobe. Domaći čaj od đumbira je savršen za ove namene, a pored toga, dobar je za jačanje imuniteta, ubrzava metabolizam, ublažava menstrualne bolove i simptome prehlade. Preporučena dnevna doza je oko pola litre dnevno, međutim, ukoliko ga konzumirate kao lek, dozu treba pojačati.

Potrebni sastojci:

Jedan koren đumbira (može biti veličine dlana - to je dovoljno za litar, do litar i po čaja)
Limun
Med (po želji)


Priprema:

Oljuštite koren djumbira i isecite ga na sitne kockice. Stavite ga u litar vode i pustite da vri oko 10 minuta. Nakon toga, skinite ga sa vatre i ostavite đumbir da odstoji u vodi 10 minuta. Procedite čaj i iscedite limun po želji. Možete dodati i med ali tek nakon što se čaj ohladi, jer dobra svojstva meda se mogu smanjiti ukoliko se stavi u vrelu vodu. Za med nikada ne koristite metalnu kašičicu.


Kuvano vino sa začinima

Savršeno za zimu, piće koje je gotovo svima omiljeno i koje se uvek rado pravi za praznike. Bilo da ste u toplom domu ili na planini zavejanoj snegom, složićete se da nema bolje prilike nego da baš tada uživate u šolji kuvanog vina koje neodoljivo miriše na cimet i karanfilić! Kuvano vino nastalo je u skandinavskim predelima i pripremale su ga domaćice za poštare koji su morali da prelaze velike razdaljine po zavejanim predelima da bi preneli pošiljke. Ono će vas brzo zagrejati i podići raspoloženje. Jedna čaša crnog vina se preporučuje za zdravo srce! Pritom, kombinacija začina u ovom napitku ima brojne benefite poput snižavanja krvnog pritiska i regulisanja holesterola. Ovo piće svako priprema na svoj način i u zavisnosti od toga koje začine voli.

Potrebni sastojci:

Litar vina (izaberite neko koje nije suvo stono vino)
Cimet
Karanfilić
Anis
Muskatni oraščić
Pomorandža
Šećer

Priprema:

U šerpu u kojoj ćete kuvati vino dodajte 4 do 5 kašika šećera. Sipajte vode taman toliko da vam šećer ne zagori i ostavite ga na tihoj vatri. Dodajte začine: kašičicu cimeta, par karanfilića i anisa. Muskatni oraščić narendajte po želji. Narendajte malo narandžine kore i isecite pomorandžu na kolutove. Pustite da se vino kuva 7 minuta i sklonite ga sa vatre. Uživajte u ovom toplom napitku!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>