Zdravlje

Ljubav

Podočnjaci i šta njihova boja znači!

Podočnjaci i šta njihova boja znači! Kod bubrežnik bolesnika su natečeni, anemične osobe imaju tamne podočnjake, a kod onih koji su skloni alkoholu poprime ljubučastu boju.

Podočnjaci i šta njihova boja znači! Svet Plus



Tamni kolutovi ispod očiju, natečeni kapci, nadraženi, osetljivi na sam dodir, crveni, koža istanjena... Ovo je problem koji imaju i žene i muškarci ali žene više zabrinjava, pa se one više i trude da ih prikriju. 

Uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, podočnjaci su vrlo često prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem. Oni mogu biti i prvi pokazatelj neke ozbiljnije bolesti. Upravo zbog toga treba obratiti pažnju na njih i razlikovati ih po obliku, boji, natečenosti... Neke su od bolesti na koje će, među ostalim, uputiti i podočnjaci problemi su sa bubrezima, ozbiljna anemija, posledice stresa, kardiovaskularnih bolesti, pušenja, prekomernog izlaganja suncu...

Neki ljudi imaju genetsku sklonost, pa su nasledili od svojih predaka sklonost ka natečenim i tamnim podočnjacima, ipak ono što je važno da znate je da i hrana koju unosite u sebe igra ulogu u nastanku podočnjaka. 

Podočnjake razlikujemo prema intenzitetu zatamnjenja kože, jačini tamne boje, natečenosti, a tu su i podočnjaci kojima je uzrok spuštanje obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih faktora. Ako vam se tamni kolutovi ispod očiju zadržavaju duže vreme, nekoliko mjeseci na primer i  pretvaraju se u obešene tamne vreće, krajnji je trenutak da pregledate krvnu sliku. Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vreća ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje...

Anemija ne znači da ste smrtno bolesti već da uz gvožđe u krvi nedostaje i kiseonik, a gvožđe je njegov glavni “prevoznik” kroz krv do svih ostalih organa. Podočnjaci koji su natečeni najčešći su pokazatelj zadržavanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi u tkivo gde se razgrađuje. Zbog svega ovoga koža na tom mestu postane tamna, a tu je i prirodna udubina, pa sve izgleda još gore. Ovakvi podočnjaci mogu vas upozoravati na problem u radu bubrega i zadržavanje veiška tečnosti u vašem organizmu. 

Kod onih koji preteruju sa konzumiranjem alkohola, podočnjaci znaju da budu jako ispupčeni, bukvalno kao jastučići naduveni. Iako nemaju mnogo veze sa podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žuto-smeđe izbočine, nalik malim gnojnim čirevima. Reč je o ksantelazmama koje su posedica povišenog holesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu. Mogu upućivati i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlezde.

Prvi korak za rešavanja podočnjaka je da dovoljno spavate, izbegavate pušenje (čak i pasivno) hranite se zdravo, bez dodavanja previše soli i ljutih začina i naravno umereno sa alkoholom.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>