Lepota

Ljubav

Nikako ne koristite limun u kozmetičke svrhe!

Mali kozmetički tretmani kao što su maske za lice i telo, pakovanja za kosu, ulepšavanje noktiju i pilinzi, mogu se povremeno obavljati i kod kuće ali stručnjaci upozoravaju: Nikako ne koristite limun u kozmetičke svrhe!

Nikako ne koristite limun u kozmetičke svrhe! Svet Plus



Mnoge žene koriste limun kako bi posvetlile vrhove kose i pegice koje se javljaju na licu i rukama ali i kao hemijski piling. Sve to narušava kavalitet kose i kože. Limunov sok ima veoma nizak pH, a njegovo preterano korišćenje iritira kožu koja postaje sve crvenija i dovodi do ozbiljnog problema zvanog "fitofotodermatitis". On se ogleda uz bolno crvenilo i pojavu plikova, uz stalni svrab i osećaj žarenja na iritiranim delovima kože. Limun u sebi sadrži fotoosetljive materije koje reaguju pri izloženosti suncu, čineći kožu izuzetno osetljivom na UV zračenja. Sve ovo dovodi do hiperpigmentacije, što je ironično s` obzirom na to da se limun koristi kako bi izbledeo hiperpigmentacijske mrlje.

Nažalost, ovo nisu jedine loše strane limuna, a poslednja je vezana uz kosu. Veoma često, limun se pomeša sa vodom kako bi se dobio prirodan efekt posvetljivanja kose i pramenova, ali to nikako nemojte raditi. Limun slabi kosu i ona lakše puca i postaje beživotna. Za borbu protiv hiperpigmentacije i za najbolje pramenove ipak nemojte koristiti proizvode na bazi limuna iz kućne radinosti, pre uložite novac u kvalitetne preparate koji će vam kožu i kosu učiniti zdravom i lepom.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>