Lepota

Ljubav

Godišnji vodič za negu kože: Stručni saveti za održavanje kože tokom cele godine

Godišnji vodič za negu kože: Kako prilagoditi svoju rutinu u nezi kože tokom cele godine. Stručnjaci za negu kože otkrivaju kako prilagoditi vašu dnevnu rutinu u nezi kože - svakom mesecu, od zimskih krema do letnjih seruma, kako bi vaša koža bila sjajna tokom cele godine

Godišnji vodič za negu kože: Stručni saveti za održavanje kože tokom cele godine Foto: Freepik



Ma koliko želeli da vidite rezultate, istina je da je posvećivanje planu nege kože jednostavno teško - čak i za ljubitelje lepote. Dodajte potrebu za promenama u proizvodima sezonski, hormonalne promene ili sporadične vremenske prilike, i sve to predstavlja recept za nepredvidivu kožu i ormarić pun proizvoda koje jedva koristite. 


Budući da želimo sjajnu kožu bez obzira na sezonu, pronašli smo grupu stručnjaka za negu kože koji mogu da pomognu u preciznom mapiranju kada i kako koristiti proizvode, za najefikasniji put do savršene kože tokom cele godine. Nastavite da čitate za detaljan pregled mesec po mesec kako biste se pravilno brinuli o svojoj koži.



Januar

Sada je vreme da se obilno nanosi: Teže kreme, melemi i masti posebno su korisni tokom suvih zimskih meseci jer će bolje zadržati vlagu u koži. Više vlage se gubi iz kože kada je vlažnost niska, pa potražite proizvode koji kombinuju humektante poput hijaluronske kiseline i glicerina sa emolijentima poput ceramida, petrolatuma i šea putera kako bi privukli vlagu i zadržali je tamo.

Takođe želite da slojite svoju negu kože na isti način kao što to radite sa odećom u ovo doba godine. 

"Toplo preporučujem da nakon čišćenja zadržite barem tri koraka: tonik u spreju, serum i hidratantna krema kako biste dubinski hidrirali svoju suvu kožu. Za dodatni podsticaj, dodajte lagani krem za oči", predlaže Angela Kim, osnivačica brenda Savor Beauty. Takođe držite tonik u spreju u blizini tokom dana kako biste se osvežili hidratacijom ako vas suv vazduh u zatvorenom prostoru umara.



Februar

Vratimo se osnovama nege kože na trenutak. Naša koža je prekrivena prirodnim uljima koja formiraju zaštitnu barijeru kako bi zadržala vlagu i zaštitila nas od surovih vremenskih uslova. Kada se ta ulja izgube, voda isparava sa kože i ona ostaje isušena. 


"Upotreba agresivnih sapuna i deterdženata pogoršava efekat jer su formulisani da uklone ulje pa samim tim isušuju kožu. Korisno je umesto toga koristiti blage zamene za sapun, poput Dove-a, koji neće ukloniti ulje i vlagu sa kože", kaže dermatolog iz Njujorka, Hadley King, MD. 

Posebno tokom zime, King predlaže da se kupke ili tuširanja ograniče na manje od osam minuta, ne više od jednom dnevno, koristi mlaka umesto vruća voda, i zamene sapunom bez sapuna ili drugim blagim zamenskim sapunom koji neće potpuno ukloniti vašu zaštitnu opremu.




Mart

Iako je koža posebno ranjiva i dehidrirana, možda ćete takođe morati da smanjite upotrebu određenih anti-age proizvoda koji mogu izazvati veću suvoću. Retinoli, hemijski piling proizvodi poput glikolne kiseline, i sastojci za lečenje akni poput salicilne kiseline i benzoil peroksida, svi su krivci. Naravno, možda ne želite da se odreknete koristi za poboljšanje sjaja koje ovi tipovi proizvoda pružaju, pa se držite njihove upotrebe noću kada možete naneti bogate hidratantne kreme. 

Ako ste novi u upotrebi retinoida, vaše lice može biti crveno, perutavo i izuzetno suvo u prvim nedeljama upotrebe. Ovo je normalno dok se koža prilagođava. Možda nije najbolja ideja započeti sa upotrebom dok vam je koža već ugrožena zbog hladnoće. 

"Za najbolje rezultate, pobrinite se da je vaše lice hidrirano. Želite da vaša koža bude vlažna kada nanosite retinol. Nanošenje retinola preko blagog hidratantnog krema noću pomoći će da ublaži oštrinu retinola", kaže kozmetički dermatolog iz Njujorka, Howard Sobel, MD, osnivač Sobel Skin.




Foto: Pixabay




April

Početak proleća je dobro vreme da stavite u pogon plan za čistu letnju kožu. Dobar dodatak vašoj rutini može biti serum sa vitaminom C. Zaštita antioksidansima protiv slobodnih radikala je idealna tokom cele godine, ali neke formulacije mogu biti potencijalno iritantne, u zavisnosti od njihovog pH vrednosti. 

"Ako imate suvu ili osetljivu kožu ili tokom suvih zimskih meseci, možda ćete se bolje osećati sa blažom formulom sa višom pH vrednošću. Nošenje antioksidanasa noću pomaže vam da se borite protiv oštećenja od sunca sledećeg dana. Vaše telo nakuplja zalihu antioksidanasa dok ih koristite, pa će korišćenje seruma sa vitaminom C noću osigurati da vaše telo ima dovoljno spremno za jutro", kaže dr Sobel.



Maj

Kako leto dolazi, nabavite jaču SPF zaštitu koja blokira i UVA i UVB zrake kako biste sačuvali kožu. Oko ovog vremena, takođe želite prestati koristiti bilo kakve hemijske pilinge ili tretmane laserom koji mogu osetljiviju vašu kožu na sunce. 

"Investirajte u odličan losion za sunčanje sa SPF 50 jer ćete provoditi više vremena napolju uživajući u toplijem vremenu", kaže Michelle Henry, MD, klinički instruktor dermatologije na Weill Cornell Medical College.



Jun

Kada vlažnost vazduha počne da raste, zamenite teže kreme nečim lakšim ili na bazi gela. Ovo je posebno korisno ako imate sklonost masnoj koži. "Leto je vreme da se malo opustite sa serumima i uljima u zavisnosti od potreba vaše kože. Previše može učiniti da izgledate previše masno umesto da imate traženi blistavi sjaj", kaže Kim.

Osim toga, teži proizvodi u kombinaciji sa prirodno masnijom kožom takođe mogu dovesti do pojave akni. Kada je vaša koža već hidrirana zbog vlage u vazduhu, gel-ovi za hidrataciju i gel-ovi za čišćenje nude lakši nivo hidratacije. To je takođe dobra alternativa kada koža postane masna zbog vaših hormona. 

"Tokom toplijih meseci gel-ovi za čišćenje su vrlo efikasni u uklanjanju znoja, masnoće i nečistoća", kaže Henry. Takođe napominje da, iako mogu biti isušujući za osetljivu kožu tokom zimskih meseci, oni su dobra opcija za leto.




Foto: Pixabay



Jul

Hemijski piling proizvodi poput AHAs i BHAs, kao i retinoidi, mogu učiniti da koža postane osetljivija na sunce, pa ih smanjite tokom leta. Retinoidi, posebno kada se koža prvi put prilagođava njihovim efektima, mogu učiniti kožu osetljivijom na sunce. Retinoidi sa receptom čak mogu prorediti kožu, čineći je podložnijom štetnim zracima sunca. 

"Ne mislim da morate da se odreknete prednosti ovih proizvoda tokom celog leta, to samo znači da imate još jedan važan razlog da budete izuzetno pažljivi sa zaštitom od sunca", kaže dr King. Mnogi proizvodi sa retinolom se deaktiviraju sunčevom svetlošću, pa je generalno najbolje koristiti ove proizvode pre spavanja. Ako vaša koža podnosi noćnu upotrebu bez iritacije, pokušajte da koristite jedan svake noći.




Avgust

Naravno, nikada ne znate kada će vam se pojaviti bubuljica, ali tretmani za tačkasto tretiranje obično bolje funkcionišu tokom leta. Ovi tretmani su često teško podnošljivi kada je koža suva, ali masnoća kože, zbog hormona i/ili letnjeg vremena, čini ove vrste tretmana podnošljivijim za kožu. Osim toga, neke maske za lice, posebno one na bazi gline, mogu biti prilično isušujuće. One će biti bolje i korisnije kada vaša koža proizvodi više ulja u vlažnom vremenu. Takođe, što se tiče čišćenja, možda ćete osećati potrebu da malo jače uklonite prljavštinu i ulje sa znojne letnje kože - ako je to slučaj, uključite četkicu za čišćenje poput sonične četkice u svoju rutinu. Samo se pobrinite da koristite blagu četkicu kako ne biste preterali.




Septembar

Kada ste upili svu letnju sunčevu svetlost (nadam se da ste obilno naneli SPF), fokusirajte se na izjednačavanje tena. 

"Posvetljenje može biti najkorisnije u jesen, nakon što je letnje sunce učinilo svoju štetu, kako bi se obrnulo neujednačenost boje kože. Ponekad korišćenje ovih proizvoda tokom leta može biti gubitna bitka, osim ako niste izuzetno revnosni u zaštiti od sunca", kaže dr King.




Foto: Pixabay



Oktobar

Zavisno od vaše lokacije, možda osećate nepredvidljivu mešavinu pravog jesenjeg i preostalog leta. Hladan vazduh, niska vlažnost, hladni vetrovi i prelazak iz toplih centralnih grejnih sistema u hladno i nazad mogu značajno dehidrirati vašu kožu. Ponovno hidriranje kože trebalo bi da bude vaš fokus u promenljivim vremenskim uslovima - ali osmišljavanje vaše nege kože oko nepouzdane vremenske prognoze može biti teško, prenosi wellandgood


"Uvek proveravajte vremensku prognozu i tokom sezonskog prelaza pripremite različite režime za sve uslove dana", kaže dr Henry. "Uvek imam lagane i bogate verzije svojih omiljenih hidratantnih krema za tu svrhu. Čak nosim i negu kože na posao jer se moje potrebe menjaju, zavisno o vlažnosti u kancelariji", dodaje ona.



Novembar

Iako je zaštita kože posao tokom cele godine, u pripremi za zimu, i dok je sezona izložene kože gotovo u potpunosti prošla, razmotrite upotrebu nekih proizvoda protiv zagađenja. 

"Zaštitite kožu od spoljnih agresora koristeći serum sa antioksidansima koji mogu pomoći neutralizaciji slobodnih radikala", kaže dr Sobel. Zaštita od zagađenja ide ruku pod ruku sa zaštitom od sunca. Serum može delovati hranljivije kako temperature padaju. U svakom slučaju, koristite ga svakodnevno.



Decembar

U ovom periodu godine, vaša koža verovatno intenzivno protestuje. Suva i perutava koža pokušava da se smesti narednih nekoliko meseci, i iako nije neočekivano, može biti teško kontrolisati. Ako se ne leči pravilno, može ostaviti crvene ili tamne mrlje na koži koje ćete kasnije morati tretirati drugim proizvodima. Najbolja opcija je pojačati eksfolijaciju - ali to radite nežno. 


"Koristite blagu fizičku eksfolijaciju poput tople krpe ili rukavica za piling pod tušem. Koristite blagi pritisak i fokusirajte se na delove gde se suva koža može nakupiti kao što su lakat, kolena, pete i donje noge", kaže dr King. Na taj način dobijate istu korist sa manje koraka.

Možda vas zanima:
Najtraženiji vaskršnji hleb - pogača! (RECEPT)

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>