Ostalo

Sme�no

Zašto vaš pas voli samo jednu igračku? (VIDEO)

Psi su zahvalna bića i za sreću im nije potrebno mnogo. Žele kraj sebe svog vlasnika, hranu, šetnju i igračku. Ali zašto vaš pas voli samo jednu igračku?

Zašto vaš pas voli samo jednu igračku? (VIDEO) Svet Plus



Ova pseća opsesija, tom jednom igračkom zainteresovala je i stručnjake, pa kako kažu nije reč ni o obliku, niti o materijalu. Najčešće je reč o tome, da psa ta ogračka podseća na štene, a njima je urođena potreba da brinu o štencima. To je naravno pre svega svojstveno ženkama. Zato svoju igračku nose svuda sa sobom, i brinu o njoj kao da im je štene. 

Sa druge strane, postoje psi koji vole da rastrgnu svoje igračke, oni ih takođe vole ali zato što su im izazovne čupanje i griženje. Ova navika je svojstvena rasama poput terijera, ovčara i lovačkim psima. Postoje psi kojima su intresantne one igračke koje ispuštaju zvukove i njih takođe najčešće vole oni psi kojima je urođeno da svojim vlasnicima donose lovinu. 

Liz Kover, trener pasa u SAD, kaže da je primetila kod svog labradora, da u ustima uvek drži lopticu kada je nervozan, uplašen ili tužan. To čini i kada je mnogo srećan. Kaže da je tokom rada sa psima i vlasnicima, uočila da pse za igračke vežu lepa sećanja, pa je i to jedan od razloga zašto ih toliko vole. Dodaje: "Naime, svi pamtimo one trenutke beskrajne sreće kada psu poklonimo novu igračku. Pamte ih i oni, i zato se za neke posebno vežu. Ovakve asocijacije mogu trajati i celog života, pa tako ima pasa koji staru i potpuno ruiniranu igračku ne žele da ostave i uvek se baš toj jednoj rado vraćaju. Kao i mi onoj igrački koju nam je jednom poklonio ujak za Božić, a ne viđamo ga često, pa nam baš ta igračka budi emocije i lepa sećanja". Ona još objašnjava da psi zapravo nikada ne odrastu. Dete će kada odraste prestati da svog medu nosi svuda sa sobom, jer to više nije prikladno i u skladu s njegovim godinama. Umesto mede, u novčaniku će nositi sliku drage osobe, ili komad nakita koji ih podseća na nekog koga mnogo vole. Psi taj osećaj nemaju.

Ljudi su zaslužni za to što je psu neka igračka toliko bitna. Zapravo im mi dajemo vrednost, objašnjava Koverova. Svaka igračka s kojom se igrate sa psom njemu će biti draga i posebna, jer ga asocira na vaš odnos i sreću. Igračka je za pse način da se povežu sa ljudima i drugim psima.

U video snimku, možete pogledati, pa i sami napraviti jednu zanimljivu igračku za svog psa.


Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>