Svet

Region

Preminuo Pako de Lusija, najveći španski muzičar 20. veka

Gitarista Pako de Lusija, najveći španski muzičar 20. veka i ambasador flamenka, preminuo je danas u Meksiku od posledica srčanog udara u 66. godini života.

Preminuo Pako de Lusija, najveći španski muzičar 20. veka



Portparol gradske uprave u Alhesirasu, gde je Pako de Lusija rođen, potvrdio je njegovu smrt i rekao da će grad biti dva dana u žalosti. Inače, preminuo je igrajući se sa svojom decom na plaži.

De Lusija, odnosno Francisko Sančez Gomez, rođen je 21. decembra 1947. godine u Alhesirasu u Španiji, a živeo je paralelno i u Španiji i u Meksiku u kome je i preminuo. Bio je ambasador flamenka i jedan od najoriginalnijih umetnika ovog žanra. Proslavio se širom sveta, a i sam je priznao da tokom devedesetih godina kada je takođe bio izuzetno popularan, nije umeo da čita note već je sve radio po osećaju.

Radio je sa mnogim proslavljenim umetnicima kao što je Brajan Adams, Džon Meklaflin, Lori Korijel i mnogi drugi. Objavio je 24 studijska albuma, a poslednje izdanje izašlo je 2004. godine. Sem toga, bio je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktora čuvenog Berkli koledža za muziku u Bostonu.

Autor: M.P.
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>