Zdravlje

Ljubav

Golicanje nije smešno jer aktivira centar za bol u mozgu

Najosetljiviji delovi tela su vrat, stomak, prepone, pazuh i stopala, a neprijatnost proizlazi iz osećaja iščekivanja boli, zbog čega ne možemo sami sebe zagolicati.

Golicanje nije smešno jer aktivira centar za bol u mozgu



Histeričan smeh javlja se kao posledica golicanja ne zbog prijatnosti koju osećamo, već zbog aktiviranja regije mozga nazvane Rolandic Operculum, pokazala je studija nemačkog Univerziteta Tuebingen. U studiji u kojoj je 30 dobrovoljaca bilo podraživano golicanjem, svaki od njih je u zavisnosti o osetljivosti nervnih završetaka i kože, reagovao smehom kao odbrambenim mehanizmom. On nastaje kao signal submisivnosti, a naučnici veruju da su njegovi koreni u ranoj evoluciji i razvoja samosvesti, piše Daily Mail.

Deo mozga koji se aktivira golicanjem zadužen je za iščekivanje osećaja boli, pa iako golicanje nije bolno iskustvo, ono je svakako neugodno, objašnjavaju naučnici. Takođe, stimuliše se i hipotalamus koji je odgovoran za telesnu temperaturu, glad, umor i polno ponašanje, ali i instinktivne reakcije. Oni su potvrdili da su najosetljiviji delovi tela na golicanje vrat, stomak, prepone, pazuh i stopala.

"Golicanje je neugodno jer naš mozak za vreme njega iščekuje bol, a to je i razlog zbog kojeg ne možemo zagolicati sami sebe. Tada mozak zna da je reakcija na podsticaj nepotrebna, pa to iščekivanje prestaje biti podsticaj", objasnio je dr. Alan Hirsch.

Autor: B.B.
Izvor: 24sata.hr
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>