Style

Ljubav

Istina o visokim štiklama: Nisu one baš za sve krive!

Slično nestašnim pop zvezdama koje se prepuštaju čarima kalorične hrane, visoke štikle, u vremenu kada je zdrav život u trendu, dobijaju lošu reputaciju.

Istina o visokim štiklama: Nisu one baš za sve krive!



Brojne naučne studije dokazivale su iznova i iznova ono što žene već znaju. Nositi visoke štikle je veoma bolno. Naročito ako su u pitanju štikle koje vam istežu mišiće, trajno skraćuju tetive, štete vašem držanju i člancima prete izvrtanjem. Ukoliko nam ne verujete, pitajte Saru Džesiku Parker.

Ali, imamo i dobre vesti za sve vas koje ste uprkos svemu odane štiklama: visoke štikle ne izazivaju čukljeve! Naravno, ako već imate čukljeve, štikle nikako na njih neće blagorodno delovati.

Nova studija o bolu u stopalima, koja je ispitivala povezanost bola u stopalima i tipa obuće koju nosite, a koja je sprovedena na 1.000 odraslih ispitanika, pokazala je da su čukljevi i druge slične promene na stopalima, nasledni.

Ovo znači da glavni uzrok pojave čukljeva nisu vaše omiljene štikle, niti časovi baleta koje ste pohađali kao devojčica, nego genetska predodređenost.

Kako bi podvukli poentu, istraživači su svoj izveštaj nazvali "Za čukljeve krivite roditelje".
Ovo ne znači da neudobne i loše napravljene cipele nemaju uticaja na bolne promene na stopalima. Ali, pored svih negativnih posledica štikli na naše telo (povrede mišića, loše držanje, vratolomni padovi), ne možemo ih okriviti i za čukljeve. Za to, kao i za mnoge druge stvari, možete kriviti vašu majku.

Autor: B.B.
Izvor: Žena
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>