Lepota

Ljubav

Muke sa dlakama: Za brkove kod žena krivi muški polni hormoni

Dlake na nausnicama i bradi ne muče samo muškarce. Sve veći broj pripadnica lepšeg pola suočava se sa ovim problemom. Uzroci povećane maljavosti su razni, od endokrinoloških poremećaja do individualnih karakteristika organizma.

Muke sa dlakama: Za brkove kod žena krivi muški polni hormoni



- Povećan broj dlaka na licu može izazvati povišen nivo androgenih hormona kod žena, patološki procesi na jajnicima, između ostalih i tumori, kao i smetnje u lučenju nadbrubrežnih žlezdi. Kada nam se obrate pacijentkinje sa ovim problemom, nama je na Klinici navažnije da se isključe navedena patološka stanja- kaže doktorka Svetlana Petrović, endokrinolog sa Endokrinološkog odeljenja Studentske poliklinike u Beogradu.

Kada se ozbijni zdravstveni problemi ostave po strani, uzročnici maljavosti mogu biit sledeći:

- Često se dešava da se i pored normalnog nivoa androgenih hormona kod žena pojave dlake na nausnicama i bradi. Reč je o individulanom i specifičnom odgovoru njihovog organizma. Dlake nastaju zbog dejstva enzima u tkivima- dodaje endokrinolog.

Ukoliko se svi pataloški uzročnici eliminišu, prelazi se na domen kozmetologije. Postoje istraživanja koja ukazuju da brkove i brade kod žena mogu izazvati i razne hemijske supstance iz hrane koje dovode do demodifikovanog delovanja hormona.

Kako se rešiti suvišnih dlaka na licu

Ukoliko je problem kozmetičke prirode, rešenje za maljavost je u depilaciji i epilaciji. U drugim situacijama, lek je u konvencionalnoj terapiji .
- Kod endokrinoloških poremećaja terapija traje četiri do šest meseci, sastoji se iz dva koraka. Prvi deo čine androgeni lekovi, u koje spadaju i određena kontraceptivna sredsrca, koja blokiraju dejstvo muških polnih hormona kod žena. Drugi deo se dopunjuje kozmetičkim pristupom. Na ovaj način se postepeno tretira folikula dlake i ona se vremenom obnavlja- zaključuje Svetlana Petrović.

Depilacija i epilacija nausnica

Žene mogu da biraju između privremenog i trajnog uklanjanja dlaka, odnosno između depilacije i epilacije.

Depilacija nausnica lica vrućim ili hladnim voskom je  brza i efikasna metoda uklanjanja neželjenih malja. Važno je da se lice dezinfikujte  pre nanošenja voska i da se sačeka  da se ono osuši. Trake  sa voskom vucite brzo i u smeru suprotnom od rasta dlake. Nakon depilacije, nikako se nemojte odmah umivati ili šminkati, već sačekajte nekoliko sati da se koža smiri. Ako je lice previše crveno,  nanesite kremu ili losion sa aloe verom.

Sve veći broj dama se odlučuje za epilaciju nausnica. Ovaj postupak se odvija na sledeći način.

Prilikom emitovanja svetlosti visokog intenziteta dolazi do apsorpcije zračenja od strane melanina. Pošto dlake imaju veću koncentraciju melanina, pigment dlake apsorbuje najveći deo zračenja. U toku postupka  okolno tkivo ostaje netaknuto.  Deo emitovane energije se pretvara u toplotu koja stiže preko dlake do folikula. Ta toplota trajno oštećuje folikule i oni prestaju da proizvode dlaku što i jeste cilj ovog kozmetičkog tretmana.

Autor: M.P.
Izvor/Foto: Blic Žena

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>