Region

Svet

Bilja Krstić: Bistrik plovi svetom

Etno umetnici Bilji Krstić i njenom orkestru „Bistrik“ pripala je čast da posle 45 godina predstave Srbiju u Indoneziji, na muzičkom festivalu „Ambon džez plus“. Reč je o jednoj od najvećih muzičkih smotri u tom delu sveta, što je izuzetna prilika da se tamošnja publika upozna sa tradicionalnom muzikom naše zemlje.

Bilja Krstić: Bistrik plovi svetom



- Uzbuđeni smo zbog učešća na tako prestižnom muzičkom festivalu, za koji uveliko uvežbavamo repertoar i pripremamo promotivni materijal - kaže za „Novosti“ Bilja Krstić, koja će se sa kolegama 9. oktobra smestiti u avion za Džakartu.

- Naš nastup predviđen je tokom večeri tradicionalne muzike, ali potrudićemo se da pesme prilagodimo džezu. Na festivalu u Ambonu trebalo je da učestvujemo još prošle godine, ali nismo, nažalost, uspeli da skupimo dovoljno novca za avionske karte. Ove godine su nam u pomoć priskočili ljudi iz ministarstava za kulturu i spoljnih poslova za tri karte. Posebnu zahvalnost dugujemo indonežanskom ambasadoru u Beogradu, gospodinu Semuelu Samsonu, koji nas je preporučio organizatorima festivala.

Posle posete Ambonu, Bilja i „Bistrik“ putuju na Bali gde će održati koncert i radionicu za đake muzičke škole „Farabi mjuzik“. Zahvaljujući našem ambasadoru Jovanu Jovanoviću, srpska tradicionalna muzika čuće se i u Džakarti, gde će poznata muzičarka boraviti tri dana.

U godini obeležavanja značajnog jubileja, deset godina Bilje Krstić i „Bistrik orkestra“, na Kolarcu će u subotu, 22. septembra, u 13 časova biti održana druga audicija za muzičku radionicu.

- Osmišljena je da populariše tradicionalnu muzičku kulturu Srbije i pruži mogućnost talentovanim pevačima da zavole, nauče i predaju znanje generacijama koje dolaze. Na audiciju se prijavio veliki broj dece i mladih, tako da očekujemo još jednu uspešnu i uzbudljivu godinu - kaže Bilja Krstić, koja vodi radionicu.

Autor: S.P.
Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>