Ostalo

Sme�no

Sveti Trifun: Vremenske prilike prognoziraju godinu! (VIDEO)

Svet slavi Dan zaljubljenih, a kod nas se slavi i poštuje Sveti Trifun. Vremenske prilike na ovaj dan prognoziraju kakva će biti godina. 

Sveti Trifun: Vremenske prilike prognoziraju godinu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





U trećem veku nove ere u Kampsadi, u Frigiji, živeo je Sveti Trifun, kog je Bog dao dar čudotvorstva, pa je molitvom izlečio mnoge bolesti, veruju hrišćani. Sveti Trifun je predanju, iscelio i ćerku rimskog cara Gordijana, čiju duševnu bolest niko nije mogao da izleči. Car je zbog toga nagradio Svetog Trifuna ali je on sve dao sirotinji.


Sveti Trifun je zaštitnik poljskih useva i vinogradara, a za njega se vezuju razna verovanja.


Srpska pravoslavna crkva ustanovila je molitveni čin koji se vrši na njivama ili baštama ukoliko se dogodi šteta od štetočina.

 
Kada se vrši ovaj čin, uzimaju se ulje iz kandila Svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu, vinograd... i pored ostalog čita i zaklinanije Svatago mučenika Trifuna.








 

Vinogradari na ovaj dan idu u vinograde, orezuju lozu i zalivaju poneki čokot vinom da bi vinogradu vratili snagu nakon zimskog perioda. 

Tako se priziva prolećno bujanje, a Svetog Trifuna zbog toga na istoku naše zemlje nazivaju "Orezač" ili "Zarizoj".

 

Ukoliko na dan Svetog Trifuna padaju kiša ili sneg, godina će biti rodna i kišna. Sa druge strane,ako je vreme vedro, veruje se da će godina biti nerodna i sušna.




 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>