Ostalo

Sme�no

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da je u toku prevara!

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da je u toku prevara u vidu SMS poruka. Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da je u toku prevara! Screenshoot/X




Ministarstvo unutrašnjih poslova - Centar za reagovanje na napade na informacioni sistem upozorava sve građane da je u toku fišing prevara sa SMS porukama koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.

Korisnicima se šalje lažna SMS poruka sa informacijom da im pošiljka nije mogla biti isporučena zbog nepotpunih informacija i da za isporuku treba otvoriti link iz poruke.


Klikom (aktiviranjem) linka, građani se preusmeravaju na lažnu internet stranicu JP Pošta Srbije, na kojoj se zahteva unos ličnih podataka i podataka o platnoj kartici.

Unosom ovih podataka na lažnoj internet stranici, napadačima je omogućeno preuzimanje novca sa računa građana.

Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević nedavno je rekao da se dosta često javljaju takve vrste prevara.








“To je uglavnom neki nepoznati strani broj”

"Pokušavaju na različite načine, ali sve imaju istu matricu i ako se pogleda malo detaljnije onaj ko šalje - to je uglavnom neki nepoznati strani broj. Pošta nikada SMS-ovima i ličnim porukama nije tražila bilo kakve uplate, znači, mi možemo da izvestimo samo da će roba biti isporučena u neko vreme i da će to biti moguće platiti kuriru koji donese paket na adresu." - objasnio je Đorđević.


Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača rekao je da pošta i sve kurirske službe imaju mogućnost da se preko njihovog sajta ili putem poziva kol centru provere osnovni podaci o paketu ili pismu koje primate.

- Možete da proverite odakle potiče paket ili pismo, možete da proverite i ko je pošiljalac i ako niste nešto očekivali ako vam je nepoznato poreklo paketa – možete proveriti putem kol centra ili sajta - kaže Bumbić.

Nije to prvi pokušaj prevare i otimanja novca na ovaj način. Mnoge kompanije su do sada bile meta prevaranata koji su za to videli prostor.

Iz "Pošte Srbije" kažu da su već neko vreme na udaru prevaranata koji, koristeći logo i ime firme, pokušavaju da dođu do brojeva kartica i sigurnosnih kodova kako bi im oteli novac.


Obaveštenje MUP-a pogledajte OVDE.


Dara Bubamara: Nije Kosta kriv! 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/republika

Povezane vesti:


>