Ostalo

Sme�no

Nekoliko trikova da vam cveće preživi zimu u kući!

Nekoliko trikova koji će vam pomoći da vam cveće preživi zimu u kući. Određene stvari morate izbegavati, a posebno je važno da pazite kako i kada zalivate cveće da ne bi došlo do truljenja biljke.

Nekoliko trikova da vam cveće preživi zimu u kući! Svet Plus





Cvetovi i zelenilo u saksijama unose živost i radost u svaki prostor. Osim što su estetski prijatni, ove biljke su i korisne jer neke od njih čiste vazduh od štetnih čestica.

Svaka biljka zahteva određenu pažnju, ali često se postavlja pitanje jesmo li je smestili na pravo mesto i da li dobija dovoljno svetlosti i vode. Stručnjak za biljke u zatvorenom prostoru, Kejt Lindli, podelila je s nama tajnu o održavanju biljaka i pravilnom zalivanju.






Ključno je proveriti vlažnost zemlje pre svakog zalivanja, a za to će vam trebati samo olovka. Kejt predlaže da je zabodete u gornjih deset centimetara zemlje kako biste proverili da li je zemlja još uvek vlažna od prethodnog zalivanja. Ako jeste, onda je bolje sačekati dok se zemlja ne osuši, prenosi N1.

Ona naglašava da nije neophodno striktno se pridržavati rasporeda zalivanja svake biljke jednom ili dva puta nedeljno, već je važnije razumeti potrebe konkretne biljke. Previše vode može dovesti do truljenja, a ovaj problem je češći tokom zimskih meseci kada biljkama treba manje vode nego leti.







Količina vode koja je potrebna biljci zavisi od različitih faktora poput veličine saksije, vrste zemlje, količine svetlosti, vlažnosti vazduha, temperature u prostoru. Kejt savetuje da izbegavate zalivanje hladnom vodom, jer to može iznenaditi biljku zbog naglog promena temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Kejt ističe da su sve biljke različite i imaju svoje specifične potrebe: "Zapamtite da je svaka biljka jedinstvena. Dok neke, poput kaktusa i sukulenata, ne vole previše vode, druge, kao što su paprati, ne podnose suvoću."
 

Ako se nauka pita, Bog izgleda baš ovako!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>