Ostalo

Sme�no

Mitovi u koje su naši stari jako verovali, posebno kad se spuste noći i zavlada tama!

Evo šta mi Srbi sve verujemo i prepričavamo kad se spuste noći i zavlada tama! Mitovi i legende u koje su naši stari jako verovali...

Mitovi u koje su naši stari jako verovali, posebno kad se spuste noći i zavlada tama! Svet Plus






A da krenemo redom, babaroga – stara baba s rogom na čelu. Kažu, noću se šunja, skriva u mraku i kidnapuje decu. Dakle, upozorenje: deca, držite se svetla!


Priče o babarogi se šire brže od tračeva na svadbi! Ova baba je prava zvezda među južnim Slovenima, a opisuju je kao staru, ružnu, krezubu, i pogrbljenu baku s rogom na čelu. Zamislite to – kao iz horor filma! Deca, pak, drže svetlo upaljeno jer babaroga ne miruje. Noću se šunja po mraku, krije se na tamnim mestima, i obožava da iznenadi mališane. Jednom rečju – noćna mora za klince! Nije ni čudo što se oni najviše tresu kad se pomene babaroga. Izgleda da je strah od nje u našem narodu postao kao neki folklorni hit!



Onda imamo aždaju, kao zmaj s dodatnim demonizmom. Ima dve ili tri glave, nekad i jednu, al' nema šale – nije slatka kako su je pevali u školskim pesmicama. Bljuje vatru i opako se ponaša prema ljudima. Nemojte se zavaravati pesmama!









 





Bukavac, rođak drekavca, s velikim ustima, dugim repom, i rogovima na glavi. Ovaj tip voli vode, jezera, i močvare. I, naravno, poznat je po tome što davi ljude u vodi. Ništa bez malo adrenalina, jel' tako?

Vampiri – jedina srpska reč koja putuje svetom! Nastaju od zlih ljudi ili onih što su digli ruke na sebe. Ako vidite nekoga u odeći u kojoj je sahranjen, bež'te! Piju krv, ubijaju, i još se pretvaraju u leptire ili moljce. Da li je neko proverio da li ima nekih vampira u obližnjem groblju?

Vile, one lepe i vitke... ali ne tako slatke. Postanu zle ako ih neko uvredi, i mogu vam stati na žulj – bukvalno! Vide se u šumi, u kolu, rađaju se od cveća ili duge, i znaju da se preobraze u vuka ili labuda. Mislim, opasne vile, ko bi rekao?

Osenja, demon što teroriše ljude po noći, tera ih da je prate preko livada i šuma. Ako vidite belu ženu usred noći pored puta ili mosta, ne bi bilo loše preispitati svoje životne izbore.






 


Karakondžula, demon u telu zle starice, sa svetlim očima, velikim noktima i rogovima. Mogu se sresti noću, posebno u periodu od Božića do Bogojavljenja. Ako vam se nešto čudno desi u tom periodu, sada znate ko je krivac.

Na kraju, guja – zmija koja živi ispod praga kuće. Pa, ako imate čuvara kuće u obliku zmije, nema šanse da vam neko upadne neželjeno. Čuvarkuća na najpraktičniji način!

Eto, to su neki od naših "ljubimaca" iz mitologije. Sada, kad sledeći put prođete pored nekog praga ili šume, možda će vam pasti na pamet jedna od ovih priča. Pazite se, nikad se ne zna ko vam se može prikrasti iza ugla!

Nedeljni horoskop: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!

Nedeljni horoskop: Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Riba!






 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>